Riker: Očekujemo kreativnost u dijalogu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2012, 03:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Riker: Očekujemo kreativnost u dijalogu

BEOGRAD -

Zamenik pomoćnika američke državne sekretarke Filip Riker izjavio je da SAD nisu zauzele određeni stav o planu predsednika Srbije u četiri tačke o rešavanju problema Kosova i istakao da je važno nastaviti dijalog Beograd-Priština.

Riker je u intervjuu za Politiku rekao da Vašington ne traži od Srbije da odustane Rezolucije 1244, već da obe strane u pregovorima treba da budu fleksibilne i kreativne kako bi se obezbedilo da "i Srbija i Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mogu da učestvuju i da se njihov glas čuje na regionalnim forumima".

Riker je posle sastanaka u Prištini i Beogradu rekao da su četiri tačke plana predsednika Srbije "pitanja koja je neophodno razmotriti", ali i da postoje i pitanja na severu Kosova "koja Priština želi da budu razmotrena".

"Nismo raspravljali o ovim predlozima u detalje, niti smo zauzeli neki određeni američki stav o tome", rekao je Riker o planu o specijalnom statusu za srpske manastire i kulturno nasleđe na Kosovu, zaštiti Srba južno od Ibra, posebnom statusu severa Kosova i zaštiti imovine države Srbije i Srba.

Američki zvaničnik je rekao da SAD smatraju da bi Srbija trebalo da bude usredsređena na "obezbeđivanje statusa kandidata za članstvo u EU" i dijalog Beograd-Priština.

"Razgovori u okviru dijaloga Beograd-Priština trenutni su cilj i neophodnost. Za obe strane postoje različiti pogledi i važna pitanja koja bi trebalo da budu razmotrena u budućnosti. Dobro je što svi imaju ideje i slobodni su da ih izlože, ali sada mislim da fokus treba da bude na dijalogu", rekao je on.

Na pitanje da li je od Prištine tražio ustupke oko regionalnog predstavljanja, Riker je rekao da dijalog "nije pitanje ko će ustuknuti već je pitanje kako naći praktična rešenja" i dodao da je Priština primenila sve sporazume.

Povodom spornih paralelnih institucija na severu Kosova, Riker je rekao da je neophodno razmotriti koje su to institucije.

"Postoje institucije koje nisu stvorena prema zakonima Kosova, a postoje druge institucije koje funkcionišu, kao što su škole i bolnice, koje moraju da se održavaju u bilo kojoj situaciji. Savršen primer za to je južni deo Kosova, gde srpske zajednice funkcionišu, i ekonomski napreduju, dok su njihove institucije zaštićene i zadovoljavaju njihove potrebe", rekao je Riker.

On je rekao da je bitno da se ostvari napredak na Kosovu i da svi ljudi mogu da zadovolje svoje potrebe, a ne da to rade institucije koje podržava Beograd. "I rezolucija 1244 je jasna u tom pogledu jer zabranjuje prisustvo srpskih bezbednosnih struktura i njenog osoblja na Kosovu".

Riker je rekao da za Vašington podela Kosova nije tabu već je to "pitanje snažnog neslaganja s tom idejom" i dodao da zbog prirode događaja na Kosovu, SAD smatraju da je nezavisnost Kosova specijalni slučaj koji neće uticati na druge slučajeve.

"Situacija u BiH je samo jedan do mnogih razloga zašto se snažno protivimo tome i mislimo da je podela Kosova ili promena granica loša ideja. Jednom kad krenete tim putem stavićete pod znak pitanja svaku državu", rekao je američki zvaničnik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.