Izvor: Radio 021, 24.Okt.2020, 18:03

Reči i jezik dobili svoj muzej u Vašingtonu

Snazi reči i jezika, bilo u javnom obraćanju ili ličnom opisivanju sebe samih, posvećen je novi muzej koji se pod imenom "Planet Word" otvorio u Vašingtonu.

Interaktivni eksponati podstiču posetioce da se okušaju u čitanju poznatih govora pomoću telepromptera ili da pevaju legendarne pesme u karaoke stilu kako bi osetili zbog čega reči odzvanjaju u ljudima.

Zid reči visok 6,7 metara takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pripoveda priču o engleskom jeziku, dok u drugoj sobi posetioci svih starosnih dobi putem video serija mogu naučiti druge jezike i ono što ih čini jedinstvenima. Otvaranje muzeja kasni mesecima, nakon što je odloženo u proleće zbog krize koronavirusa. Ulaz je besplatan, iako se posetioci mole da rezervišu termine u sklopu zdravstvenih pravila.

Misija Planeta Word, koji je osnovala filantropkinja An Fridman, "jeste obnoviti i podstaknuti ljubav prema reči, jeziku i čitanju kao temelju jake moderne demokratije", navodi se u izjavi.

Muzej je smešten u istorijskoj školi Franklin, gde je američki pronalazač Alexander Graham Bell izvršio svoj prvi uspešni bežični prenos glasa pomoću "fotofona".

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.