Ratno vazduhoplovstvo SAD napravilo međunarodnu zbrku

Izvor: Politika, 20.Nov.2010, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratno vazduhoplovstvo SAD napravilo međunarodnu zbrku

Ratno vazduhoplovstvo SAD je greškom poslalo kompanijama-konkurentima na konkursu za kupovinu aviona-tankera vrednosti milijardi dolara, osetljive podatke koji sadrže informacije o ponudama.

Američki Boing i Evropska kompanija za vazduhoplovstvo, odbranu i svemir (EADS) - vlasnica Erbasa, su žestoki konkurenti za izgradnju 179 aviona-tankera za Ratno vazduhoplovstvo SAD što će biti ili Boingov mlaznjak 767 ili Erbas A330.

Zahvaljujući, kako se tvrdi zbrci u Vašingtonu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Boing je dobio detaljne nejavne informacije o ponudi EADS, a EADS informacije o ponudi Boinga.

„To je administrativna greška koja se odnosi na ograničen broj informacija”, rekao je prošle noći agenciji AP predstavnik Ratnog vazduhoplovstva SAD, pukovnik Les Kodlik.

To su međutim informacije o ključnim podacima na osnovu kojih će Ratno vazduhoplovstvo odlučiti koji avion da kupi, a one mogu biti tehničke i finansijske.

„Sijetl tajms” koji je u petak prvi objavio vest o grški Ratnog vazduhoplovstva, izneo je da su konkurentima upućeni ključni podaci o ceni što je u ovoj fazi ključno za izbor budućeg aviona-tankera.

Kodlik je rekao da zbrka neće odložiti odluku o izboru proizvođača i sklapanje ugovora koje se očekuje početkom 2011. godine.

Predstavnik je rekao da su oba konkurenta odmah prijavila Ratnom vazduhoplovstvu SAD da su dobili kompjuterske diskove sa podacima koje nisu očekivali.

Ratno vazduhoplovstvo SAD želi da zameni avione-tankere KC-135 za snabdevanje drugih aviona gorivom u letu. Ti avioni datiraju još iz 1950-ih godina.

Očekuje se da će vrednost ugovora o prvom kontigentu aviona biti 35 milijardi dolara, a zamena cele flote aviona-tankera koštaće do 100 milijardi.

Beta-AP

objavljeno: 20.11.2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.