Rast američkog BDP-a ubrzao u prvom kvartalu, fabrička proizvodnja opada

Izvor: B92, 31.Maj.2019, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rast američkog BDP-a ubrzao u prvom kvartalu, fabrička proizvodnja opada

Vašington -- Američki privredni rast je ubrzao u prvom kvartalu, ovu informaciju objavila je administracija u Vašingtonu.

Kako prenosi Rojters, postoje naznake da podrška izvoza i akumuliranih zaliha tom rastu već opada i da fabrička proizvodnja usporava.

Bruto domaći proizvod SAD-a porastao je u prva tri meseca ove godine po stopi od 3,1 odsto na godišnjem nivou, navodi se u vladinom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saopštenju.

To je neznatno slabije u odnosu na preliminarnu procenu od 3,2 odsto, koja je objavljena prošlog meseca.

Dve volatilne komponente, investicije u zalihe i izvoz, bile su ključni pokretači rasta u prvom tromesečju, navodi britanska agencija. Dodaje takodje da je ranija procena potrošnje stanovništva blago revidirana naviše, dok je korporativna potrošnja na opremu splasnula, a i tržište nekretnina je bilo slabije nego što se prvobitno mislilo.

Kada se izuzmu trgovina, zalihe i državna potrošnju, američka privreda je u prvom kvartalu porasla za 1,3 procenta, kako je i objavljeno prošlog meseca, što je najsporiji rast od drugog kvartala 2013. godine.

Rast izvoza za prva tri meseca revidiran je naviše na 4,8 odsto, nadmašivši povećanje uvoza. Trgovina je doprinela BDP-u sa 0,96 procentnih poena, a ne sa 1,03 procentnih poena kako je procenjeno u aprilu.

Stopa rast zaliha za prvo tromesečje je revidirana naniže. Vrednost zaliha je skliznula na 125,5 milijardi dolara sa prvobitno procenjenih 128,4 milijarde dolara. Zalihe su doprinele BDP-u sa 0,60 procentnih poena, što je manje od prvobitno objavljenih 0,65 procentnih poena.

Pokazatelj rasta privatne potrošnje, koja čini više od dve trećine ekonomske aktivnosti u SAD, podignut je na 1,3 procenta sa ranijih 1,2 odsto. S druge strane, potrošnja preduzeća na opremu je pala za 1,0 procenat, dok je ranije bilo objavljeno da je povećana za 0,2 posto.

Državne investicije su zabeležile rast po stopi od 2,5 odsto. NJihov rast je u aprilu bio procenjen na 2,4 procenta, navodi britanska agencija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.