RUSKI ZVANIČNICI NAJOŠTRIJE OSUDILI SRAMNU ODLUKU VAŠINGTONA: Izrekli smrtnu kaznu hiljadama, ako ne i desetinama hiljada civila...

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Dec.2023, 09:28

RUSKI ZVANIČNICI NAJOŠTRIJE OSUDILI SRAMNU ODLUKU VAŠINGTONA: "Izrekli smrtnu kaznu hiljadama, ako ne i desetinama hiljada civila..."

Još jedan kontroverzni potez SAD-a.

SAD su noćas stavile veto na rezoluciju u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o trenutnom prekidu vatre u Gazi. Oglasila se Rusija koja je poručila da je tom odlukom Amerika izrekla smrtnu kaznu hiljadama civila.

Za rezoluciju je glasalo 13 članica SB UN. Protiv su bile SAD, a Velika Britanija je bila uzdržana. Koautori rezolucije su 97 zemalja, članica UN.

- Nije preterano reći da će današnji dan >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << biti jedan od najmračnijih dana u istoriji Bliskog istoka. Nakon što su još jednom blokirali poziv na prekid vatre u zoni palestinsko-izraelskog sukoba, naše kolege iz SAD bukvalno su pred našim očima izrekle smrtnu kaznu hiljadama, ako ne i desetinama hiljada civila u Palestini i Izraelu, uključujući žene i decu, kao i službenicima UN koji pokušavaju da im pomognu. Istorija će ocenite ove postupke Vašingtona - rekao je zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

Sa druge strane, zamenik stalnog predstavnika SAD u UN Robert Vud izjavio je da rezolucija „nema dodira sa stvarnošću“. Pored toga, SAD nisu bile zadovoljne time što u dokumentu nije bilo osude pokreta Hamas, niti je potvrđeno pravo Izraela na samoodbranu.

Izraelski izaslanik pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan zahvalio je američkom predsedniku Džozefu Bajdenu što je „stalno“ uz Izrael, nakon što su SAD večeras stavile veto na rezoluciju Saveta bezbednosti kojom se traži hitan prekid vatre u Gazi.

- Malo svetla je odbilo mnogo tame - naveo je Erdan u izjavi, aludirajući na jevrejsku Hanuku, koja se naziva i praznik svetlosti.

On je dodao da je „šokantno da dok Hamas ispaljuje rakete na Guš Dan, oblast u Tel Avivu, iz naseljenih sredina u južnoj Gazi, UN su zauzete razmatranjem rezolucije koja daje pogrešnu sliku i čak ne osuđuje Hamas“.

Erdan je rekao da je prekid vatre moguć, ali samo, kako je naglasio, "uz povratak svih talaca i uništenje Hamasa".

Hamas je osudio odluku Sjedinjenih Američkih Država da stave veto na nacrt rezolucije o prekidu vatre u Gazi na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, opisujući to kao "nemoralan i nehuman stav".

- Američka opstrukcija donošenja rezolucije o prekidu vatre je direktno učešće u ubijanju našeg naroda - rekao je član političkog biroa Hamasa Izat Al-Rišk.

U nacrtu rezolucije koji su predstavili Ujedinjeni Arapski Emirati pozivano se na "trenutni humanitarni prekid vatre", kao i na "trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca" i obezbeđivanje dostave humanitarne pomoći.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.