RT: Zapaljena crkva kod Bele kuće dok protesti u Vašingtonu eskaliraju

Izvor: Vostok.rs, 01.Jun.2020, 07:46

RT: Zapaljena crkva kod Bele kuće dok protesti u Vašingtonu eskaliraju

Nekoliko požara je izbilo u blizini Bele kuće nakon što je dan mirnih protesta protiv policijske brutalnosti eskaliralo iz napetih sukoba sa policijom u nerede i vandalizam. Tako se Crkva Svetog Jovana na trgu Lafajet u istorijskom delu grada, koja se nalazi na samo 300 metara od Bele kuće, našla na udaru usred haosa. Na video snimcima koji su se pojavili vidi se požar unutar nje, a zidovi crkve su išarani grafitima. Vašingtonska policija je bila primorana da upotrebi suzavac kako bi rasterala masu i napravila put kako bi vatrogasni kamioni mogli stići do crkve da ugase plamen. Ostaje nejasno koliko je objekat oštećen.
St. John’s church in DC has been set on fire  pic.twitter.com/uC9maGsbAo
— Mr. Jones™️ (@MrJones_tm) June 1, 2020 Crkva je jedna od najpoznatijih karakteristika Vašingtona, a posetio ju je svaki predsednik SAD-a od kada je sagrađena pre dva veka. Kancelarija Američke federacije rada i Kongres industrijskih organizacija u 16. ulici severozapadno bili su takođe na meti vandala. Prozori su porazbijani, a u dvorištima gori vatra.
Fire burning inside the AFL CIO Building at 16th and I @nbcwashington @erika_news pic.twitter.com/AyGSgIF3ci
— Tom Lynch (@TomLynch_) June 1, 2020 This is the LOBBY of an office building fully on fire. https://t.co/lXbw7QAE3W
— Evan Lambert (@EvanLambertTV) June 1, 2020 Veći broj manjih požara izazvali su demonstranti širom američke prestonice, a oblaci dima su delimično prekrioli Vašingtonski spomenik.
One minute to curfew. Follow ⁦@hunterw⁩ for more. pic.twitter.com/h7KxE7yXx7
— Sharon Weinberger (@weinbergersa) June 1, 2020 Činovi vandalizma u Vašingtonu dolaze nakon što se širom zemlje održavaju masovni protesti zbog ubistva crnca od strane policije u Mineapolisu. Džordž Flojd je ubijen nakon što ga je beli policajac oborio na zemlju, stavljajući koleno na njegov vrat pred kamerama.
Smoke from multiple fires rising up in front of the Washington Monument #Chopper4 looking south from Maryland, White House center screen. #BreakingNews @nbcwashington #protests2020 #GeorgeFloydProtests pic.twitter.com/WNtPkgYCtD
— Brad Freitas (@Chopper4Brad) June 1, 2020 Brutalno hapšenje i smrt izazvali su bes u celom Mineapolisu, dok su nakon toga mnogi mirni protesti, prerasli u pljačke i nemire u mnogim američkim gradovima. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.