RT: Vašington je očekivao više krvoprolića od Vagnerove pobune – CNN

Izvor: Vostok.rs, 26.Jun.2023, 13:13

RT: Vašington je očekivao više krvoprolića od Vagnerove pobune – CNN

SAD su očekivale veći otpor pokušaju državnog udara PVK Vagner dok je Jevgenij Prigožin napredovao prema Moskvi, obavestio je izvor za CNN, predviđajući da će prekinuta pobuna biti „mnogo krvavija nego što je bila“.
Obaveštajna zajednica u Vašingtonu tvrdi da je imala unapred informacije o Prigožinovim akcijama, prema izveštajima američkih medija, a takođe veruje da će to dovesti do većeg krvoprolića. „Znam da smo procenili da će biti mnogo nasilnije i krvavije“, obavestio je izvor za CNN. Prigožin je izvršio državni udar u petak uveče u, kako je opisao, pokušaju svrgavanja visokih ruskih vojnih zvaničnika, koje je optužio za izdaju. Njegove snage, koje su naoružane teškim naoružanjem, imale su mali otpor prilikom zauzimanja štaba Južnog vojnog okruga, jedne od teritorijalnih komandi ruskog Ministarstva odbrane, u gradu Rostovu na Donu. Kretali su se bez otpora ka Moskvi kada je Prigožin u subotu prekinuo pobunu pošto je prihvatio dogovor sa vladom, u kojem je posredovala Belorusija. Kao razlog za zaustavljanje naveo je želju da izbegne krvoproliće. Tokom kratkog ustanka, Prigožin je tvrdio da su njegove snage oborile ruski jurišni helikopter. Postoje nepotvrđeni izveštaji da je Vagner grupa oborila još nekoliko vojnih aviona, kao i sugestije da je Prigožin pristao da plati odštetu za smrt uzrokovanu njegovim postupcima. Došlo je i do borbi duž rute, a navodno je oštećeno 19 kuća u regionu Voronjež, prema lokalnim vlastima.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.