RT: Turskim pilotima zabranjena obuka na aviona F-35 - Pentagon

Izvor: Vostok.rs, 11.Jun.2019, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Turskim pilotima zabranjena obuka na aviona F-35 - Pentagon

Turskim pilotima je zabranjeno da se obučavaju na aviona F-35 u vazduhoplovnoj bazi "Luk" u Arizoni, potvrdio je Pentagon, dok je Vašington pojačao pritisak na Ankaru da je prisili da se povuče iz sporazuma s Rusijom o kupovini PVO sistema S-400. "Odelenje je svesno da turski piloti ne lete", izjavio je za Rojters portparol Pentagona, potpukovnik vazduhoplovnih snaga Majk Endrjus.
"Bez promene u turskoj politici, mi ćemo nastaviti da blisko sarađujemo sa našim turskim saveznikom na obustavi njihovog učešća u programu F-35."
  Četiri turska pilota i 47 pripadnika bili su na obuci u objektu u Arizoni, gde ih je američko ratno zrakoplovstvo obučavalo kako da održavaju borbene avione pete generacije - od kojih su četiri već svečano predana Turskoj, ali bez njihovog napuštanja američke teritorije. Turska planira da do kraja novembra rasporedi prvu seriju aviona, zajedno sa ruskim sistemom PVO sistemom S-400 koji treba da bude isporučen na leto. Dok Ankara tvrdi da ima suvereno pravo da diversifikuje svoje dobavljače u odbrani, Vašington zahteva punu poslušnost i insistira da vlada predsednika Redžepa Taipa Erdogana treba da kupuje samo oružane sisteme koje odobri NATO. Turska je u više navrata saopštila da je kupovina PVO sistema S-400 od Rusije u vrednosti od 2,5 milijardi dolara gotov posao, ali je istovremeno naglasila da je spremna da stvori zajedničku radnu grupu za ublažavanje mogućih američkih bezbednosnih problema. Ankara je uložila 1,25 milijardi dolara u program F-35, proizvodeći delove trupa, podvožja i kokpita za avione. Imajući u vidu značajnu ulogu zemlje u razvoju aviona pete generacije, Turska nastavlja da insistira na tome da svih 100 aviona koje je naručila moraju biti isporučeni. Ranije je vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrik Šanahan poslao pismo svom turskom kolegi Hulusiju Akaru, u kojem se navodi da će učešće Turske u programu F-35 biti praktično obustavljeno od 31. jula, osim ako Turska ne promeni svoj stav. Ankara trenutno priprema odgovor na zabrinutosti Vašingtona, izjavio je u ponedeljak šef Turske uprave za odbrambenu industrije Ismail Demir. Izvor: Vostok / RT 
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.