RT: SAD udvostručile uvoz uranijuma iz Rusije – podaci

Izvor: Vostok.rs, 24.Avg.2023, 14:49

RT: SAD udvostručile uvoz uranijuma iz Rusije – podaci

 
SAD su od Rusije kupile 416 tona uranijuma u prvoj polovini godine, što je više nego duplo više u odnosu na isti period 2022. godine i najviši nivo od 2005. godine, izvestile su u četvrtak RIA Novosti, pozivajući se na podatke američke statističke službe.
Prema izveštaju, Rusija snabdeva SAD samo obogaćenim uranijumom, bitnom komponentom za proizvodnju civilne nuklearne energije. Računice RIA pokazuju da je Vašington platio 696,5 miliona dolara za isporuke uranijuma iz Rusije, što predstavlja najveću vrednost od 2002. Tokom prve polovine godine, troškovi isporuke su porasli 2,5 puta, a ruski udeo u američkom uvozu porastao je za 13 procentnih poena na 32%. SAD su takođe značajno povećale svoje kupovine uranijuma iz Velike Britanije u prvoj polovini ove godine, za 28% na 383,1 milion dolara, čime je on iznosio nešto manje od 18% ukupnog uvoza. Uvoz iz Francuske porastao je na 319 miliona dolara (15% ukupnog uvoza SAD), u poređenju sa 1,9 miliona dolara u istom periodu 2022. Nemačka i Kanada su takođe bile u prvih pet dobavljača uranijuma na američko tržište, sa 13% odnosno 11% uvoza. Prema nedavnom izveštaju Njujork tajmsa, otprilike trećina obogaćenog uranijuma koji se koristi u SAD se uvozi iz Rusije. „GHS Climate“, konsultantska kompanija za čistu energiju, navodi da je jedan od svakih 20 američkih domova i preduzeća prošle godine bio napajan ruskim uranijumom. Skoro polovina obogaćenog uranijuma u svetu se proizvodi u Rusiji, a napori SAD da smanje svoje oslanjanje na uvoz iz te zemlje do sada su propali. Američka postrojenja za obogaćivanje zatvorena su posle Hladnog rata jer je uvoznicima bilo znatno jeftinije da kupuju ruski uranijum. Trenutno, samo dva američka postrojenja – jedan u Ohaju i drugi u Novom Meksiku – imaju dozvolu za proizvodnju nuklearnog goriva visokog kvaliteta. SAD i EU su sankcionisale rusku naftu, gas i ugalj zbog sukoba u Ukrajini, ali su nastavile da dozvoljavaju kupovinu obogaćenog uranijuma od ruske državne korporacije za nuklearnu energiju Rosatom, jer se utrkuju da smanje oslanjanje na fosilna goriva.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.