RT: SAD tajno šalju još bombi u Izrael – Vašington post

Izvor: Vostok.rs, 30.Mar.2024, 21:00

RT: SAD tajno šalju još bombi u Izrael – Vašington post

 
SAD su potpisale transfer bombi i aviona u Izrael vredan milijarde dolara, uprkos javnom izražavanju zabrinutosti zbog nadolazećeg izraelskog kopnenog upada u prenaseljeni grad Rafa u Gazi, objavio je u petak Vašington post.
Oko 1.800 bombi MK84 od 2.000 funti i 500 bombi MK82 od 500 funti su među naoružanjem koje je predato, rekli su listu anonimni zvaničnici Pentagona i Bele kuće. Povrh toga, Stejt department je navodno odobrio transfer 25 aviona F-35A i motora u vrednosti od oko 2,5 milijardi dolara. Transfere je prvobitno odobrio Kongres pre nekoliko godina kao deo godišnje vojne pomoći od 3 milijarde dolara dugogodišnjem savezniku, tako da nije bilo potrebno novo obaveštenje. Upotreba bombi koje su isporučile SAD povećala je broj žrtava u Gazi, koji je do kraja marta premašio 32.000, prema najnovijim podacima palestinskih zdravstvenih zvaničnika. Zapadni Jerusalim nastoji da potpuno eliminiše palestinsku militantnu grupu Hamas, koja je izvršila upad iz enklave u južni Izrael prošlog oktobra, ubivši oko 1.200 ljudi i zarobivši desetine talaca. Izraelske odbrambene snage (IOS) su navodno prošle godine koristile bombe teške 900 kilograma u napadima na izbeglički kamp Džabalija u Gazi i oko izbegličkog kampa Al-Šati. Veruje se da su samo bombaški napadi u Džabaliji odneli više od 100 života, u onome što su UN kasnije nazvale „nesrazmernim napadima koji bi mogli da budu ratni zločini“. Vašington insistira na tome da je Izrael dao SAD „verodostojna i pouzdana pisana uveravanja“ da je svaka pružena vojna pomoć korišćena u skladu sa međunarodnim pravom. „Nismo otkrili da su prekršili“, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler novinarima u ponedeljak. Međutim, raskol između Vašingtona i jevrejske države postao je sve očigledniji ove nedelje, kada su SAD dozvolile da se u Savetu bezbednosti UN usvoji rezolucija kojom se poziva na momentalni prekid vatre, umesto da na to stave veto. Kao odgovor, Izrael je otkazao planiranu posetu delegacije na visokom nivou SAD. Delegacija je trebalo da razgovara o planiranoj izraelskoj vojnoj operaciji protiv Rafe, grada na jugu Gaze u kojem se trenutno nalazi više od 1,4 miliona ukupnog stanovništva enklave. UN su upozorile da će ofanziva dovesti do masovnih gubitaka života, a čak je i Bela kuća javno pozvala Izrael da odbije napad. Izrael „nema izbora“ osim da pošalje trupe u prenaseljeni palestinski grad, izjavio je premijer Benjamin Netanjahu američkim poslanicima u sredu, ponovivši da preostala uporišta Hamasa moraju biti potpuno eliminisana.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.