RT: SAD spremne da podrže gruzijsku opoziciju jer vlada u Tbilisiju više ne pleše po meri Vašingtona - Nariškin

Izvor: Vostok.rs, 10.Mar.2021, 18:30

RT: SAD spremne da podrže gruzijsku opoziciju jer vlada u Tbilisiju više ne pleše po meri Vašingtona - Nariškin

Šef Spoljnoobaveštajne službe Rusije veruje da SAD postaju frustrirane vladajućom političkom strankom u Gruziji, dugogodišnjoj klijentskoj državi Vašingtona, te da planiraju da pruže podršku opoziciji. Sergej Nariškin je naveo da se Vašington navikao na diktiranje vladine politike u Tbilisiju, ali da je izgleda izgubio kontrolu. Glavni obaveštajac je takođe otkrio svoje uverenje da su SAD nezadovoljne trenutnim rukovodstvom kavkaske države. „Nezadovoljstvo delovanjem vladajuće stranke `Gruzijski san` raste u Vašingtonu“, rekao je Nariškin, verujući da Belu kuću nervira to što vlada u Tbilisiju ne ispunjava u potpunosti plan za takozvane evroatlantske integracije.
„Od vremena [bivšeg predsednika] Mihaila Sakašvilija, Sjedinjene Države su se navikle da ručno upravljaju političkim procesom u Gruziji, diktirajući kako vlada treba da funkcioniše i koju liniju treba voditi u odnosu na opoziciju“, nastavio je Nariškin. Početak ove godine je bio turbulentan za politiku Tbilisija. U februaru su organi reda uhapsili Niku Meliju, istaknutog opozicionog političara. Melia je optužen da je umešan u nerede 2019. godine, ali kaže da su optužbe politički motivisane. Ubrzo nakon toga, premijer Georgij Gaharia podneo je ostavku, primetivši pojačanu polarizaciju u politici zemlje.   Melia je lider Ujedinjenog nacionalnog pokreta, prozapadne stranke koju je osnovao Sakašvili, a koja je na vlast došla nakon "Revolucije ruža" 2003. godine. Danas je to druga najpopularnija frakcija. U vreme od hapšenja Melije, njegove pristalice su u znak protesta izlazile na ulice zahtevajući njegovo puštanje.   Prema Nariškinu, posle previranja, Vašington je spreman da svoju snagu stavi iza opozicije. „Da bi uspostavili red u Gruziji, Amerikanci planiraju da organizuju sistematski rad kako bi pružili podršku opoziciji“, rekao je Nariškin.   „Vašington jasno daje do znanja gruzijskim vlastima da će dalje korake Bele kuće odrediti spremnost gruzijskog rukovodstva da precizno sledi američka uputstva."   Prema njegovom mišljenju, Gruzija služi kao primer kako traženje pokroviteljstva od SAD-a na kraju dovodi do gubitka suvereniteta i nemogućnosti vođenja nezavisne politike. Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.