RT: SAD spremaju da proglase preuzimanje Nigera državnim udarom — Si-En-En

Izvor: Vostok.rs, 07.Okt.2023, 23:33

RT: SAD spremaju da proglase preuzimanje Nigera državnim udarom — Si-En-En

 
Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena navodno se sprema da zvanično proglasi vojno preuzimanje vlade Nigera u julu državnim udarom, pravnim korakom koji će ograničiti sposobnost Vašingtona da sarađuje sa zapadnoafričkom nacijom u antiterorističkim operacijama u regionu.
Američki Stejt department će objaviti suspenziju neke pomoći Nigeru kao rezultat proglašenja državnog udara, izvestio je u petak Si-En-En, pozivajući se na dva neidentifikovana izvora upoznata sa planovima administracije. „Dok nastavljamo sa našim diplomatskim angažmanom da očuvamo civilnu vlast u Nigeru, nastavljamo da procenjujemo dodatne naredne korake, ali u ovom trenutku nemamo šta da pokažemo“, izjavio je portparol odeljenja. Predsednik Nigerije Mohamed Bazum smenjen je 26. jula, a nova vlada suspendovala je sporazume o vojnoj saradnji sa Francuskom zbog nezadovoljstva zbog operacije Zapada protiv pobunjenika u regionu Sahela. Novi vladari su takođe proterali francuskog ambasadora, a francuske trupe su ove nedelje počele da se povlače iz Nigera. Američka ambasada u Nijameju nastaviće da radi, dok Pentagon procenjuje kako će oznaka puča uticati na oko 1.000 vojnika stacioniranih u Nigeru, navodi Si-En-En. Malo je verovatno da će Vašington povući sve svoje snage iz zemlje, ali one koje ostanu radiće u ograničenijoj ulozi prikupljanja obaveštajnih podataka, navodi agencija. Američka ekonomska i bezbednosna pomoć Nigeru može biti zaustavljena. Finansiranje za podršku vojsci zemlje moglo bi biti zabranjeno pod oznakom državnog udara. Vašington ima nekoliko vojnih baza u Nigeru, uključujući najmanje dve baze bespilotnih letelica, za podršku protivterorističkim misijama u Sahelu. Američke trupe su blisko sarađivale sa francuskim snagama u regionu. Oni navodno deluju u zemlji kako bi pomogli nigerskoj vojsci u borbi protiv terorizma i proširili svoje sposobnosti. Pentagon je prošlog meseca saopštio da je premeštao snage sa aerodroma u blizini Nijameja u vazdušnu bazu u Agadezu, oko 920 kilometara (570 milja) severoistočno od prestonice. Portparolka Pentagona Sabrina Sing nazvala je taj potez „iz predostrožnosti“, rekavši da nema pretnje za američke trupe. „Naša pozicija se nije promenila“, dodala je ona.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.