RT: SAD se spremaju za evakuaciju Nigera

Izvor: Vostok.rs, 19.Avg.2023, 12:25

RT: SAD se spremaju za evakuaciju Nigera

 
SAD su spremne da evakuišu dve baze dronova u Nigeru kao meru predostrožnosti pod novom vojnom vladom, izjavio je general vazduhoplovstva Džejms Heker novinarima u petak u Vašingtonu.
Pentagon istražuje regione Sahela i Sahare u severnoj Africi u potrazi za saveznicima „sa kojima bismo možda mogli da se udružimo, a zatim da premestimo našu imovinu tamo“, otkrio je Heker, dok je odbio da imenuje konkretne zemlje. „[Mi] znamo gde bismo želeli da bude baza, ali više od toga će biti diplomatski“, izjavio je on. Heker je pojasnio da Vašington nije doneo konačnu odluku o tome da li će svrgavanje predsednika Mohameda Bazuma sa vlasti prošlog meseca klasifikovati kao državni udar - odluku koja bi zahtevala da SAD prekinu većinu vojnih i bezbednosnih veza koje dve nacije dele.   Donošenje te odluke moglo bi da potraje „nedeljama ili mnogo duže“, objasnio je Heker, priznajući da će napuštanje Nigera „očigledno uticati“ na američku obaveštajnu službu i rad na borbi protiv terorizma, bez obzira da li je do izlaska došlo zato što je Bajdenova administracija odbila saradnju sa SAD obučenom vojnom vladom generala Abdurahamana Čianija ili zato što ih je ta vlada izbacila. Vojno planiranje evakuacije uključivalo je scenarije u kojima su Amerikanci morali da odu u žurbi, uzimajući samo ono što nisu mogli da priušte da ostave iza sebe, i ležernije verzije – „ali naravno ono čemu se nadamo je da imamo mirno diplomatsko rešenje za ovo i ne moramo da idemo“, zaključio je američki general. Pre preuzimanja, SAD i Francuska su imale 1.000, odnosno 1.500 vojnika stacioniranih u Nigeru, sa nekoliko vojnih baza u Nijameju i južnom gradu Agadezu, između ostalog. SAD se verovatno nadaju da će izbeći ponavljanje svog katastrofalnog odlaska iz Avganistana, koji je ostavio vojnu opremu vrednu milione dolara i stotine avganistanskih saradnika u rukama talibana. Susedi Nigera u Ekonomskoj zajednici zapadnoafričkih država (ECOWAS) objavili su u sredu da pozivaju „snage u pripravnosti“ da vrate Bazuma na vlast, uz njihovu pretnju da će vojno intervenisati ako Bazum ne bude obnovljen u roku koji je istekao. Članovi ECOWAS-a Burkina Faso i Mali već su upozorili da bi svaki vojni potez prema Nigeru posmatrali kao objavu rata i prema njima. Vojna vlada Nigera, koja je počela da regrutuje dobrovoljce da se odupre svakoj potencijalnoj invaziji, navodno je upozorila da će Bazum biti ubijen u slučaju invazije, prema zapadnim zvaničnicima. Afrička unija je odbila da podrži planove ECOWAS-a, iako Francuska podržava invaziju na njenu nekadašnju kolonijalnu imovinu, a SAD su odbile da isključe da je podržavaju.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.