RT: SAD najavljuju dodatne sankcije Rusiji

Izvor: Vostok.rs, 31.Maj.2023, 01:47

RT: SAD najavljuju dodatne sankcije Rusiji

 
SAD će u sredu predstaviti novu rundu sankcija vezanih za Rusiju, izjavio je novinarima državni sekretar Entoni Blinken. Najnovija ograničenja Vašingtona biće usmerena na navodno iranske dronove koji su korišćeni za razorni efekat u Ukrajini, tvrdi Blinken.
Obraćajući se u utorak novinarima u Švedskoj, Blinken je izjavio da će nove sankcije nametnuti „kontrolu izvoza tehnologije koja se nalazi u iranskim bespilotnim letelicama koje se koriste za gađanje ukrajinskih civila i civilne infrastrukture“. Paket sankcija će uključivati dodatne mere „za suzbijanje ruskih dezinformacija, [i] za zaštitu zaštitnika ljudskih prava na internetu“, nastavio je Blinken, ne objašnjavajući dalje. Pod „iranskim dronovima“, Blinken je verovatno mislio na bespilotne letelice kamikaze „Šahed“, za koje Ukrajina i njene zapadne pristalice tvrde da su korišćene u ruskim vazdušnim napadima. Moskva i Teheran poriču ove tvrdnje, a Kremlj kaže da u svojoj vojnoj kampanji koristi samo rusku varijantu „Šaheda“. Ruske bespilotne letelice su se pokazale neprocenjivim u suzbijanju ukrajinske protivvazdušne odbrane i gađanju vojnih i infrastrukturnih ciljeva i često izbegavaju kijevske tehnički napredne zapadne protivvazdušne rakete. Ruske snage su poslednjih dana koristile desetine dronova i projektila da pogode ukrajinske aerodrome, deponije municije i „centre za donošenje odluka” odgovorne za planiranje terorističkih napada u Rusiji. SAD su već sankcionisale jednu kinesku državljanku i pet kompanija zbog navodnog snabdevanja Teherana vazduhoplovnim komponentama za dronove „Šahed“. Pre svoje najave, Blinken je u utorak predstavio dva odvojena paketa sankcija, jedan za meksičke i kineske državljane optužene za proizvodnju falsifikovanih lekova, a drugi za sirijske firme za transfer novca koje su optužene da finansiraju vladu Bašara el Asada. U saopštenju od ponedeljka, Blinken je izjavio da Stejt department razmatra da li da sankcioniše zvaničnike Ugande kao odgovor na nedavno usvojeni zakon koji predviđa smrtnu kaznu u slučajevima „otežane homoseksualnosti“.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.