RT: SAD će razviti nove rakete nakon prestanka važenja Sporazuma  - Pentagon

Izvor: Vostok.rs, 03.Avg.2019, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: SAD će razviti nove rakete nakon prestanka važenja Sporazuma - Pentagon

Pentagon je objavio da SAD nameravaju da razviju konvencionalne rakete kopnenog baziranja koje su prethodno zabranjene Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, i to baš na dan kada je Sporazum prestao da važi nakon jednostranog povlačenja Vašingtona. "Sada kad smo se povukli, Ministarstvo odbrane će u potpunosti istrajati na razvoju ovih konvencionalnih raketa koje se lansiraju sa kopna", rekao je portparol Pentagona. Sjedinjene Američke Države su navele navodno kršenje Sporazuma od strane Rusije kao izgovor da se povuku iz njega u februaru, kada je počeo šestomesečni rok do zvaničnog povlačenja iz Sporazuma 2. avgusta. The U.S. withdrawal from the INF Treaty today deals a great blow to nuclear arms control and global security, we are sleepwalking into a new arms race.
— William J. Perry (@SecDef19) August 2, 2019 Prema navodima Pentagona, Rusija je "proizvela i rasporedila ofanzivne sisteme koji su zabranjeni u okviru Sporazuma, čime je ugrozila SAD i njihove saveznike". Ova optužba odnosi se na ruski raketni sistem 9M729, za koji Moskva navodi da je apsolutno u skladu sa Sporazumom, te da predstavlja moderniozaciju starijeg sistema, takođe u skladu sa Sporazumom. Prošlog meseca, misija SAD-a pri NATO-u pokušala je da okrivi Rusiju za uništenje Sporazuma, još jednom tvrdeći da je bilo do Moskve da sačuva Sporazum uništavajući sve ove raketne sisteme. Međutim, i video snimak napravljen za ovu kampanju, pokazao je savršeno legalne rakete Iskander-M, umesto takođe dozvoljenih 9M729. Optužbe SAD-a o modelu 9M729 zasnovane su na medijskim izveštajima i nedokazivim procenama obaveštajne zajednice o različitim krstarećim raketama - Kh-101 i "Kalibrima" od kojih nijedna nije zabranjena Sporazumom. Mesecima pre objave Vašingtona da napušta Sporazum, savetnik za nacionalnu bezbednst predsednika Donalda Trampa, Džon Bolton, posetio je Moskvu i nazvao Sporazum reliktom Hladnog rata i neprikladnim za "novu stratešku stvarnost" koja uključuje Kinu, Iran i Severnu Koreju . "Jedini razlog da se ovo dogodi, bio je taj što su SAD odlučile da se oslobode Sporazuma koji je decenijama držao mogućnosti SAD-a u ovoj oblasti na nultom nivou", izjavio je za RT zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov. Istakao je da je Rusija pokazala sposobnost da pronađe „isplative odgovore“ na sve vojne izazove sa kojima je suočena, tako da ako Vašington namerava da pokrene novu trku u naoružanju, da će taj napor biti vezan za povratnu vatru. "Niko neće dobiti" od propasti Sporazuma, dodao je Rjabkov. „Svačija bezbednost biće u opasnosti.“ Izvor: Vostok / RT 
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.