RT: Rogozin nazvao „neprihvatljivim“ američki predlog militarizacije Meseca i lunarnih istraživanja

Izvor: Vostok.rs, 03.Feb.2021, 12:03

RT: Rogozin nazvao „neprihvatljivim“ američki predlog militarizacije Meseca i lunarnih istraživanja

Šef ruske kosmičke agencije Dmitrij Rogozin osudio je predloge Vašingtona da Ministarstvo odbrane SAD-a deluje u kosmosu, nazivajući militarizaciju Meseca i lunarnih istraživanja „neprihvatljivim“. Njegovi komentari usledili su nakon što je članak iz "Vol strit žurnala" otkrio da Pentagon planira da zaštiti NASA-ine baze na Mesecu, kao i komercijalne operacije, poput vađenja vode i minerala.
„Pokretač promena su akcije Moskve i Pekinga da se američkim kosmičkim interesima suprotstave protivsatelitskim oružjem, mogućnostima ometanja i drugim potencijalno neprijateljskim tehnologijama“, navodi se u članku, posebno ističući Rusiju i Kinu kao pretnju. Najnoviji tvit šefa "Roskosmosa" nije prvi put da kritikuje SAD i njihove ambicije da militarizuju kosmos. U februaru 2020. godine ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužio je NATO da planira da rasporedi oružje u kosmosu. „Planovi SAD-a, kao i Francuske i NATO-a u celini, za raspoređivanje oružja u kosmos dobijaju svoj oblik“, rekao je Lavrov. „Uvereni smo da nije kasno za razvijanje mera prihvatljivih za sve kako bi se sprečila konfrontacija u kosmosu.“ Tokom saslušanja u Senatu, novi američki ministar odbrane Lojd Ostin nazvao je Rusiju „ključnim protivnikom“. „Kineske i ruske vojne doktrine takođe ukazuju na to da kosmos smatraju kritičnim za savremeno ratovanje, a upotrebu protivpkosmičkih sposobnosti smatraju i sredstvom za smanjenje američke vojne efikasnosti i za pobedu u budućim ratovima“, rekao je on. Izvor: Vostok / RT
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.