RT: Opozicioni senator se proglasila „privremenim predsednikom“ Bolivije bez kvoruma ili glasanja

Izvor: Vostok.rs, 13.Nov.2019, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Opozicioni senator se proglasila „privremenim predsednikom“ Bolivije bez kvoruma ili glasanja

 
Opozicioni političar Žanin Anjes se proglasila "privremenom predsednikom" Bolivije bez glasanja, ali stranka svrgnutog predsednika Eva Moralesa je saopštila da Senat nema kvorum i da sednica parlamenta nije legalna. Potezi Anjesine slični su postupcima Huana Gvaida u Venecueli, koji se u januaru proglasio "privremenim predsednikom" uz podršku Vašingtona i Organizacije američkih država (OAD). Iako Gvaido više puta nije uspeo da svrgne predsednika Nikolasa Madura, opozicija u Boliviji, koju podržavaju i SAD i OAD, uspela je da primora predsednika Moralesa na ostavku, nakon što je vojska prešla na njenu stranu.
#URGENT Jeanine Añez @JeanineAnez assumes presidency of #Bolivia as indicated by the constitution. She is the second female president in our history. She swears to pacify the country and lead us to new elections. I am in tears. #BoliviaLibre #BoliviaProtests  pic.twitter.com/msY3keq5nI
— Jhanisse V. Daza (@JhanisseVDaza) November 12, 2019 Dok opozicija tvrdi da je Anjesino samoproglašenje u skladu s bolivijskim ustavom, poslanici iz partije svrgnutog predsednika nazvali su sednicu skupštine nezakonitom. Oni su odbili da prisustvuju postupku, rekavši da naoružane grupe odane opoziciji kontrolišu puteve i ne mogu da garantuju njihovu bezbednost.
 
Moralesova stranka imala je većinu i u Senatu i u Skupštini, a bojkot je oba tela ostavio bez kvoruma. Potpredsednik Alvaro Garsia Linera takođe je podneo ostavku zajedno sa Moralesom 10. novembra, ostavljajući zemlju u neizvesnosti. Njihove pristalice su prisilne ostavke nazvale „državnim udarom“ i obećale da će se silom odupreti ako bude potrebno. Vašington je požurio da pozdravi Moralesovo svrgavanje s vlasti kao "značajan trenutak za demokratiju na zapadnoj hemisferi" i optužio socijalističkog predsednika da pokušava da potkopa volju naroda kandidujući se za četvrti mandat, iako su to dozvolili bolivijski sudovi. Morales je bio jedan od retkih latinoameričkih lidera koji su osuđivali američki odnos prema Venecueli i koji je podržavao Madura. Došavši u Meksiko, gde mu je odobren azil, obećao je da će se nastaviti boriti „sve dok budem živ“. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.