RT: „Odgovorićemo na američke zavere sve od Sredozemnog mora do Indijskog okeana“ - Teheran upozorava Vašington

Izvor: Vostok.rs, 20.Sep.2019, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: „Odgovorićemo na američke zavere sve od Sredozemnog mora do Indijskog okeana“ - Teheran upozorava Vašington

Teheran je obećao da će se snažno osvetiti protiv bilo kakvih potencijalnih napada na SAD, nakon što su Vašington i Rijad optužili Islamsku Republiku za bombardovanje saudijskih rafinerija nafte. "Ako Amerikanci pomisle na bilo kakvu zaveru, iranska nacija će odgovoriti sa Sredozemlja, Crvenog mora i Indijskog okeana", rekao je u petak glavni vojni savetnik iranskog vrhovnog vođe, general Jahia Rahim Safavi. General, koji je bio i komandant Revolucionarne garde Irana, upozorio je da će američki predsednik Donald Tramp deliti sudbinu prethodnih predsednika, koji „nisu uspeli da nametnu svoju političku volju iranskoj naciji“. Napetosti su se snažno povećale između Vašingtona i Teherana, nakon što je izveden napad bespilotnim letelicama na dva naftna postrojenja Saudijske Arabije tokom vikenda, privremeno onemogućivši polovinu proizvodnih kapaciteta kraljevstva. Iako su jemenski Huti pobunjenici ubrzo priznali da su napali naftna postrojenja, Rijad i njegov glavni saveznik SAD su okrivili Iran. Islamska republika žestoko negira da je umešana u napade bespilotnim letelicama. Američki državni sekretar Majk Pompeo je rekao da napad predstavlja "ratni čin" Irana. Zvaničnici u Teheranu u međuvremenu su ponovili svoje obećanje da će se osvetiti punom snagom ako ih napadnu SAD. Pompeo je kasnije nešto ublažio svoj ton, rekavši da bi Vašington želeo da napravi međunarodnu koaliciju s ciljem postizanja mira s Iranom. Međutim, Safavi je to odbacio kao pokušaj „obmanjivanja ljudi u regionu i svetu“.
"Nije Iran taj koji želi da se bori do poslednjeg Amerikanca, nego pre je da je njegov B tim taj koji želi da se bori protiv Irana do poslednjeg Amerikanca."
Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.