RT: Ne može se odbaciti vojna akcija uz podršku SAD u Venecueli - bišvi predsednik Ekvadora

Izvor: Vostok.rs, 25.Jan.2019, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Ne može se odbaciti vojna akcija uz podršku SAD u Venecueli - bišvi predsednik Ekvadora

Izvor: Vostok / RT Bezobzirni potez Vašingtona za promenu režima u Venecueli, gde SAD aktivno podržavaju osobu koja "ignoriše sve zakone", mogla bi predstavljati opasan presedan, izjavio je za RT bivši predsednik Ekvadora, Rafael Korea. "Situacija, u kojoj čovek sebe proglašava za `privremenog predsednika` i odmah dobija priznanje od 11 zemalja Latinske Amerike i SAD-a je neviđena", rekao je Korea, komentirišući najnovija dešavanja u Venecueli i postupke lidera opozicije Huana Guaida.
Nikolas Maduro i Rafael Korea, foto © Reuters / REUTERS/Miraflores Palace/Handout via Reuters Guaido, koji je trenutno predsednik Narodne skupštine, "položio" je zakletvu i proglasio se "prelaznim predsednikom" u sredu kada je hiljade ljudi izašlo na ulice pozivajući Madura da napusti predsedničku funkciju. Nekoliko minuta kasnije, američki predsednik Donald Tramp je objavio svoju odluku da prizna Guaida kao "privremenog" lidera Venecuele. I druge latinoameričke države - Argentina, Brazil, Kostarika, Ekvador, Gvatemala, Čile, Kolumbija, Paragvaj i Peru su sledili ovaj primer u roku od dva sata nakon američke objave.
The citizens of Venezuela have suffered for too long at the hands of the illegitimate Maduro regime. Today, I have officially recognized the President of the Venezuelan National Assembly, Juan Guaido, as the Interim President of Venezuela. https://t.co/WItWPiG9jK
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 23, 2019
Zemlje, koje su podržale ovakav razvoj situacije, pozvale su na državni udar protiv izabranog predsednika Venecuele Nikolasa Madura, čak i pre nego što je Guaido napravio svoj potez, rekao je Korea, dodajući da to nije ništa drugo nego podrška za promenu režima. On je takođe rekao da je opozicioni lider “ignorisao sva ograničenja, zakone i proceduru izbora u svojim samoproklamujućim manifestacijama, od čega ničega ove vrste nema u ustavu". Međutim, oni koji su se zalagali za državni udar očigledno nisu bili jako zabrinuti zbog pravnih formalnosti, već su se fokusirali na svoje interese, kaže Korea, koji je rekao da je ovakav razvoj postavio opasan presedan, da se takav pristup proširi na bilo koju drugu zemlju, "čiju vladu SAD ne vole”, bez obzira da li je demokratska ili ne. "Sada se može govoriti o novoj operaciji Kondor", rekao je Korea, misleći na ozloglašenu kampanju državnog terora i čistki navodnih komunista, a koje diktature su bile podržane od strane SAD, počev od 1975. godine. "Ovo je jak udarac", rekao je bivši predsednik, misleći na razvoj situacije u Venecueli. „Sada izbegavaju da pribegavaju vojnim akcijama, atentatima ili otmicama, jer im to nije potrebno. Ne može se isključiti mogućnost da se u budućnosti i dalje koriste takve metode", upozorio je Korea.   © Reuters / REUTERS/Daniel Tapia Venecuela je pogođena dugim periodom teške ekonomske krize. Njene teškoće su dodatno pogoršane pritiskom Vašingtona koji želi da svrgne sadašnju vladu koju predvodi Maduro. Protivnici predsednika Venecuele okrivljuju socijalističku vladu za ekonomsku nestabilnost. Maduro kaže da su ekonomske poteškoće rezultat sankcija SAD-a protiv države bogate naftom, kao i namernih pokušaja sejanja razdora među narodom iz inostranstva. U međuvremenu, pritisak na Venecuelu i dalje raste. London i Pariz su sledili primer Vašingtona, te saopštili da Madura ne vide kao legitimnog lidera. Ecuador's President Rafael Correa gives a a news conference in Quito © Reuters / REUTERS/Mariana Bazo Međutim, i izabrani lider Venecuele je takođe dobio međunarodnu podršku. Ruski predsednik Vladimir Putin je podržao Madura i izrazio podršku legitimnoj vladi Venecuele, dok je osudio "spoljno uplitanje" SAD i njihovih saveznika i "grubo" kršenje međunarodnog prava. Kina, Meksiko, Kuba, Iran, Sirija kao i članica NATO-a - Turska su takođe među zemljma koje su podržale Madura i osudile spoljno mešanje i pokušaj državnog udara.  

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.