RT: Kupovina američkog oružja i poverenje u Vašington neće doneti bezbednost - Zarif upozorava Saudijce

Izvor: Vostok.rs, 12.Okt.2019, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Kupovina američkog oružja i poverenje u Vašington neće doneti bezbednost - Zarif upozorava Saudijce

Ako Rijad traži regionalnu bezbednost, trebao bi se fokusirati na izgradnju boljih odnosa sa svojim susedima, umesto da skladišti oružje i okreće Vašingtonu za uputstva, izjavio je iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif. U intervjuu za TRT, Zarif je pozvao Saudijsku Arabiju da preispita svoju spoljnu politiku, tvrdeći da kraljevstvo mora promeniti kurs ako želi mir na Bliskom istoku.
"Kupovinom oružja neće se kupiti bezbednost. Ako Saudijska Arabija želi da bude bezbedna, najbolji način je da okonča rat u Jemenu, uspostavi dobre odnose sa svojim susedima i da ne veruje SAD-u."
  Iranski ministar spoljnih poslova naglasio je da je Teheran "uvek" otvoren za dijalog sa svojim regionalnim rivalom.
"Nemamo drugog izbora osim da razgovaramo jedni sa drugima i bili smo uvek otvoreni za razgovor sa Saudijskom Arabijom, bilo direktno ili preko posrednika", rekao je Zarif. Njegovi komentari stižu dok Iran pokušava da pojača podršku za novi mirovni plan - Ormuski mirovni poduhvat, koji je predložio iranski predsednik Hasan Rohani tokom svog nedavnog govora na godišnjem zasedanju Generalne skupštine UN-a. Inicijativa poziva „svih osam zemalja regiona Persijskog zaliva da se pridruže pokušaju sklapanja mira dijalogom“. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.