Izvor: Vostok.rs, 27.Sep.2021, 20:00

RT: Kina upozorila SAD da koriste ljudska prava kao „izgovor“ za dodatne antiruske sankcije

Kina je saopštila da se "oštro protivi" novim sankcijama protiv visokih ruskih zvaničnika koje su predložili zakonodavci u Vašingtonu, tvrdeći da su SAD krive za dvostruke aršine kada je u pitanju kršenje međunarodnog prava. Ministarstvo spoljnih poslova Kine optužilo je američke zakonodavce da koriste ljudska prava kao "izgovor" za nametanje novih antiruskih mera koje podrivaju nedavne pregovore između Kremlja i Vašingtona. Portparol kineskog ministarstva rekla je da se „Kina oštro protivi Vašingtonu da primenjuje unilateralne sankcije pod izgovorom zaštite ljudskih prava“, navodeći i da same SAD često „krše odredbe Povelje UN i postupaju suprotno opšteprihvaćenim normama međunarodnog prava“.
Hua Čuning je dodala da se sankcijama, koje još mora odobriti Senat SAD pre nego što stupe na snagu, ne protive samo Kina i Rusija, već i sve veći broj zemalja. Kinesko saopštenje Vašingtonu dolazi nekoliko dana nakon što je sekretar za štampu Kremlja nove predložene mere označio kao izdaju napretka postignutog između dve zemlje tokom pregovora ranije ove godine. Dmitrij Peskov je rekao da bi predlozi "značajno narušili duh Ženeve", misleći na susret Putina i Bajdena u julu. Novi antiruski zakon objavljen je prošle nedelje u okviru skoro 800 milijardi dolara američkog budžeta za odbranu planiranog za predstojeću finansijsku godinu. Predstojeće sankcije usmerene su na 35 ruskih državljana, uključujući novinare, poslovne ljude i vladine zvaničnike, odnosno premijera Mihaila Mišustina, gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanjina i šefa Ministarstva zdravlja Mihaila Muraška. Predložene su i druge inicijative kako bi se kaznio Kremlj zbog navodnog mešanja u američke izbore, poput proširenja ograničenja trgovanja obveznicama na sekundarnom tržištu i zabrane Amerikancima kupovine i/ili prodaje ruskih državnih dužničkih hartija od vrednosti. Uprkos tome što je Peskov priznao da novi zakon ima „dug put“ do realizacije i da su predložene odredbe samo „unutrašnja parlamentarna vežba“, ovaj novi talas ograničenja mogao bi da poništi prethodne pokušaje da se izgradi prijateljskiji odnos između dve zemlje. Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.