RT: Južna Koreja upozorava Severnu na „kraj režima“

Izvor: Vostok.rs, 04.Okt.2023, 13:32

RT: Južna Koreja upozorava Severnu na „kraj režima“

 
Južna Koreja je upozorila da će Pjongjang dočekati „kraj svog režima“ ako ikada pokrene nuklearni napad, navodeći da će joj Vašington priskočiti u pomoć u slučaju sukoba sa DNRK.
Ministarstvo odbrane Seula izdalo je saopštenje u sredu kao odgovor na nedavna dešavanja na severu, nakon što su tamošnji zvaničnici obećali da će ojačati nuklearni arsenal zemlje, čak i kodifikujući politiku u ustavu Severne Koreje. „Naša vojska je opremljena kombinovanim položajem spremnosti Južne Koreje i SAD koji u velikoj meri može da odgovori na svaki napad Severne Koreje“, saopštilo je Ministarstvo odbrane i dodalo „Ako Severna Koreja pokuša da upotrebi nuklearno oružje, suočiće se sa krajem svog režima”. U saopštenju se dalje navodi da su nuklearne snage Pjongjanga „ozbiljna pretnja koja šteti miru i stabilnosti“ u regionu, uz tvrdnju da će zemlja samo „postati dodatno izolovana od međunarodne zajednice“ ako nastavi sadašnjim kursom. Tokom govora u Vrhovnoj narodnoj skupštini prošle nedelje, severnokorejski lider Kim Džong Un je izjavio da je potraga zemlje za nuklearnim oružjem „učinjena trajnom kao osnovnim zakonom države“. Suprotno komentarima iz Seula, Kim je izjavio da će ovo oružje pomoći da se „odvrati rat i zaštiti regionalni i globalni mir brzim razvojem nuklearnog oružja na viši nivo“, dodajući da je vlada samo uspostavila „pravne osnove za garantovanje bezbednosti“. Novi ustavni amandman došao je samo godinu dana nakon što je zakonodavno telo kodifikovalo Kimovu politiku nuklearnog oružja kao „nepovratnu“, uključujući odobrenje za preventivnu upotrebu. Severna Koreja je odbacila apele Južne i SAD da odustane od svog nuklearnog programa u zamenu za obećanja o ublažavanju sankcija, a Kim je ranije ove godine obećao da će „eksponencijalno“ povećati proizvodnju bojevih glava. On je pojačao raketne testove usred eskalacije tenzija sa Vašingtonom i Seulom, koji su takođe pokrenuli niz ratnih igara oko Korejskog poluostrva poslednjih godina uprkos ponovljenim pritužbama Pjongjanga. Najnoviji komentari južnokorejskog ministarstva odbrane odrazili su se na prethodne komentare južnokorejskog predsednika Jun Suk Jula, koji je upozorio da će severnokorejska država biti dovedena do kraja ako ikada pribegne nuklearnom oružju. U to vreme, predsednik je takođe govorio o bliskim vezama Seula sa Vašingtonom, koji trenutno ima samo 30.000 vojnika u zemlji.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.