RT: Jednostrani stav SAD o denuklearizaciji zaista za zažaljenje - Pjongjang

Izvor: Vostok.rs, 07.Jul.2018, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Jednostrani stav SAD o denuklearizaciji zaista za zažaljenje - Pjongjang

Izvor: Vostok / RT

Pjongjang je izrazio žaljenje zbog američkog stava tokom razgovora na visokom nivou sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, te je optužio Vašington za traženje jednostrane i prisilne denklearizacije Severne Koreje.

"Očekivali smo od SAD da dođu do konstruktivnih mera kako bi pomogli izgradnji poverenja u duhu ponovnog sastanka i razgovora. Međutim, stav SAD-a je zaista za zažaljenje", navodi se u saopštenju objavljenom od strane Centralne novinske agencije Severne Koreje, navodeći portparola Ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje.

SAD su izdale duh sporazuma od prošlog meseca koji je postignut između predsednika Donalda Trampa i lidera Severne Koreje Kim Džong Una, uspostavljanjem jednostranih zahteva za potpunu, proverljivu i nepovratnu denuklearizaciju Severne Koreje, dodaje se u saopštenju.


Negotiations continue in Pyongyang Saturday as the second day of U.S.-North Korean bilateral talks resumes. pic.twitter.com/KlxEnGYDaZ
— Heather Nauert (@statedeptspox) July 7, 2018
Prema rečima severnokorejskog zvaničnika, ishod tekućih razgovora dovodi do "opasne faze koja bi mogla uticati na našu spremnost na denuklearizaciju koja je bila čvrsta".

Saopštenje dolazi samo nekoliko sati nakon što je američki državni sekretar Majk Pompeo ustvrdio da je tokom pregovora sa Pjongjangom postigao napredak u "skoro svim centralnim pitanjima".

"Mislim da smo napravili napredak u svakom elementu naših razgovora", rekao je on, prema izveštaju američkih novinara koji su ga pratili u Severnu Koreju.


Three weeks since the Singapore Summit, my team has worked tirelessly to keep the conversation moving forward. pic.twitter.com/joMcgWDRxc
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) July 6, 2018
"Ovo su složena pitanja, ali smo napravili napredak u gotovo svim centralnim pitanjima. U Nekim se postiglo dosta napretka, a u drugim još uvek treba raditi više", dodao je on.

Pompeo je u petak stigao u Pjongjang radi razgovora sa Kim Džong Čolom, potpredsednikom Centralnog komiteta Radničke partije Severne Koreje. Zvaničnici su, kako se saopštava, razgovarali o nizu pitanja, uključujući povratak posmrtnih ostataka američkih trupa ubijenih tokom Korejskog rata. 

Severna Koreja je očekivala da će Vašington "ponuditi konstruktivne mere koje će pomoći u izgradnji poverenja zasnovane u duhu samita lidera", rekao je zvaničnik.

Negotiations continue in Pyongyang Saturday as the second day of U.S.-North Korean bilateral talks resumes. pic.twitter.com/KlxEnGYDaZ
— Heather Nauert (@statedeptspox) July 7, 2018
"Međutim, stav i pozicija koju su SAD pokazale na prvom sastanku na visokom nivou bili su zažaljenje", zaključio je on.
 
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.