RT: Izrael želi multinacionalne bezbednosne snage u Gazi – Aksios

Izvor: Vostok.rs, 30.Mar.2024, 23:32

RT: Izrael želi multinacionalne bezbednosne snage u Gazi – Aksios

 
Izrael razmatra uspostavljanje multinacionalnih vojnih snaga u Gazi koje bi preuzele lokalnu bezbednost, izvestio je u petak Akios, pozivajući se na izvore iz vlade. Prema izveštaju, ideja je potekla od izraelskog ministra odbrane Joava Galanta, koji je to izneo tokom posete Vašingtonu ranije ove nedelje.
Predlog predviđa da kontingent trupa iz arapskih zemalja bude raspoređen u Gazi tokom ograničenog prelaznog perioda. Snage bi bile zadužene za pratnju i pomaganje u isporuci humanitarne pomoći i generalno održavanje reda i zakona u enklavi. Od njih se takođe očekuje da pomognu u uspostavljanju alternativnog upravljačkog tela u Gazi, izjavio je jedan od izvora. Gallant je navodno zatražio od Vašingtona da podrži inicijativu tokom njegovih sastanaka sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom, državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom. U međuvremenu, izraelski zvaničnici su takođe navodno razgovarali o predlogu poslednjih nedelja sa predstavnicima najmanje tri arapske zemlje, od kojih je jedna Egipat. „Postoji napredak u promovisanju ove inicijative kako u pogledu spremnosti Bajdenove administracije da o tome razgovara, tako i u pogledu otvorenosti arapskih zemalja za tu ideju“, izjavio je jedan od izvora. Međutim, neimenovani arapski zvaničnik iz jedne od zemalja koje su navodno uključene u pregovore izjavio je da je malo verovatno da će strane trupe biti raspoređene u regionu dok se neprijateljstva ne okončaju. Američki zvaničnik je dodao da će za taj potez biti potreban zvanični poziv palestinskih vlasti u Gazi i da će doći samo u kontekstu rešenja o dve države. Ovo, napominje izvor, čini inicijativu malo verovatnom u bliskoj budućnosti zbog protivljenja Izraela da prizna Palestinu kao posebnu državu. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu više puta je odbacio ideju o stvaranju palestinske države nakon rata. On je takođe kritikovao rezoluciju Saveta bezbednosti UN usvojenu ranije ove nedelje, kojom se zahteva hitan prekid vatre u Gazi, rekavši da ta odluka podriva napore Izraela da oslobodi Izraelce koje drži Hamas. Militanti iz te organizacije izvršili su upad iz Gaze u južni Izrael u oktobru, ubivši oko 1.200 ljudi i uhvativši desetine talaca. Izrael je obećao da će nastaviti svoju vojnu operaciju u enklavi dok potpuno ne eliminiše uporišta Hamasa. Prema poslednjim podacima palestinskog ministarstva zdravlja, više od 32.000 Palestinaca je ubijeno od izbijanja sukoba.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.