RT: Iranu bilo obećano da će sve američke sankcije biti ukinute u zamenu za pregovore - Rohani

Izvor: Vostok.rs, 27.Sep.2019, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Iranu bilo obećano da će sve američke sankcije biti ukinute u zamenu za pregovore - Rohani

Evropske zemlje bile su toliko željne pregovora s Iranom da su sugerisale da će SAD okončati svoj režim sankcija ukoliko Teheran bude voljan da se uključi u dijalog, izjavio je iranski predsednik Hasan Rohani. Prema rečima Rohanija, evropski potpisnici nuklearnog sporazuma iz 2015. godine tražili su od njega da se sastane s američkim predsednikom Donaldom Trampom, obećavši da će Vašington zauzvrat ukinuti "sve" sankcije. "Tri od šest zemalja - to je kancelar Nemačke, britanski premijer i predsednik Francuske. Svi su insistirali da se sastanak održi, rekavši da će SAD ukinuti sve sankcije", izjavio je iranski predsednik.
Rekao je da je taj predlog odbacio, jer bi "pod sankcijama i maksimalnim pritiskom" bilo nemoguće predvideti krajnji rezultat bilo kakvih pregovora. Tramp je ubrzo negirao da je ponudio Iranu bilo kakvu olakšicu, navodeći da je Teheran od njega tražio da ukine sankcije kao preduslov za razgovore, ali da je "naravno" to odbio. Iran wanted me to lift the sanctions imposed on them in order to meet. I said, of course, NO!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 27, 2019 Rohani je u izjavi takođe naveo da su brojne zemlje bile na strani Irana tokom razgovora koji su se u formatu "jedan na jedan" održali na marginama Generalne skupštine UN-a. "Razgovarali smo o raznim pitanjima sa raznim zemljama i sve su osudile izlazak Sjedinjenih Američkih Država iz nuklearnog sporazuma, kao i njihov pritisak. Ovo je ogroman uspeh Irana", dodao je Rohani. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.