RT: Iran menja dolar evrom u spoljnotrgovinskim transakcijama

Izvor: Vostok.rs, 23.Apr.2018, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Iran menja dolar evrom u spoljnotrgovinskim transakcijama

Izvor: Vostok / RT

Kao deo svojih dugogodišnjih napora da smanji oslanjanje na američku valutu usred produbljenog sukoba sa Vašingtonom, Teheran je najavio da će početi sa izražavanjem iznosa u stranim valutama u evrima, a ne u dolarima.

Guverner Iranske centralne banke Valiolaha Seif rekao je da je vrhovni lider ajatolah Ali Hamnei pozdravio njegov predlog zamene dolara evrom u spoljnoj trgovini, jer "dolaru danas nema mesta u našim transakcijama".

Novu finansijsku politiku, kako se saopštava, podstiču državna tela i firme povezane sa državom kako bi povećale upotrebu evra na račun američke valute.

Francuska će početi da nudi kredite u evrima iranskim kupcima za svoju robu ove godine, kako bi svoju trgovinu zadržala van dosega američkih sankcija, izjavio je šef francuske državne investicione banke "Bpifrans".

Prema rečima direktora za devizno poslovanje i politiku Mehdija Kasraeipura, udeo u bankarskom trgovanju u dolarima u Iranu nije visok. Kao deo trgovinskog embarga, američkim bankama je zabranjeno da posluju sa Iranom.

Prošlog meseca Teheran je najavio da narudžbinama trgovaca zasnovanim na američkoj valuti više neće biti dozvoljeno da prođu kroz uvozne postupke. Ovaj korak je usledio na zahtev Agencije za devizno poslovanje Irana i posebno je namenjen rešavanju fluktuacija tržišnih stopa američkog dolara.

Iranska valuta izgubila je gotovo pola svoje vrednosti na slobodnom tržištu od septembra prošle godine. Rijal je pao rekordno nisko - oko 60.000 rijala u odnosu na dolar pre nego što su vlasti postavile fiksni kurs od 42.000 rijala i upozorile Irance da će se suočiti s kaznama za korišćenje drugih stopa.

Hamnei je okrivio strane neprijatelje zbog "nedavnih problema na valutnom tržištu".

Teheran, koji je odavno želi da se prebaci na trgovinu koja nije zasnovana na dolaru, već je potpisao sporazume sa nekoliko zemalja, a sa Rusijom se trenutno vode pregovori o korišćenju nacionalnih valuta u međusobnoj trgovini.

Na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u novembru, Hamnei je rekao da je najbolji način da se neutrališu američke sankcije protiv dve zemlje, zajedničko nastojanje da se američka valuta u bilateralnoj trgovini izbaci. On je rekao predsedniku Putinu da bi korištenjem metoda, kao što je eliminisanje američkog dolara i zamena nacionalnim valutama u transakcijama između dve ili više strana, zemlje mogle "izolovati Amerikance".

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Iran: Devizne transakcije u evrima, ne u dolarima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2018, 12:25

Teheran je najavio da će početi sa obavljanjem deviznih transakcija u evrima a ne u dolarima, što je deo dugogodišnjih napora zemlje za smanjenje oslanjanja na američku valutu, a zbog produbljivanja jaza s Vašingtonom...Guverner Centralne banke Irana (CBI) Valiolah Seif rekao je da je vrhovni lider...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.