RT: Iran će ostati pri nuklearnom sporazumu, povlačenje SAD-a ilegalno - Rohani

Izvor: Vostok.rs, 08.Maj.2018, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Iran će ostati pri nuklearnom sporazumu, povlačenje SAD-a ilegalno - Rohani

Izvor: Vostok / RT

Odluka Donalda Trampa da Sjedinjene Države napuste nuklearni sporazum sa Iranom je nelegalna, nelegitimna i kršenje međunarodnih sporazuma, saopštio je iranski predsednik Hasan Rohani u televizijskom obraćanju.

Tramp je najavio da će se Vašington "povući iz nuklearnog sporazuma sa Iranom" i da će sankcije biti uvedene protiv Teherana. Američki predsednik je ustvrdio da Sporazum (Zajednički sveobuhvatni akcioni plan) nije sprečio Iran da obogati uranijum i da će Iran izazvati trku u nuklearnom naoružanju na Bliskom Istoku.

"Današnja odluka šalje kritičnu poruku: SAD više ne prave prazne pretnje. Kada ih obećam, održim ih", rekao je Tramp.



Zajednički sveobuhvatni akcioni plan potpisan je od strane Irana sa jedne strane i Kine, Francuske, Rusije, Velike Britanije, SAD-a, Nemačke i EU 2015. godine, a kojim su se ukinule međunarodne sankcije Iranu u zamenu da Iran ograniči svoj nuklearni program. Tramp je svojom odlukom povukao Sjedinjene Države iz sporazuma, uprkos stavu Međunarodne agencije za atomsku energiju koja je u više navrata potvrdila poštovanje Sporazuma od strane Teherana, i pokušajima Francuske, Nemačke i drugih zemalja EU da ga odgovore od te odluke.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rohani: Teheran ostaje u nuklearnom sporazumu

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Maj.2018

ANKARA - Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je večeras da će Teheran ostati u nuklearnom sporazumu bez Vašingtona.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.