RT: Indija i Iran treba da nastave trgovinu sa naftom uprkos iritantnom pritisku SAD - Nemačka

Izvor: Vostok.rs, 24.Jul.2018, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Indija i Iran treba da nastave trgovinu sa naftom uprkos iritantnom pritisku SAD - Nemačka

Izvor: Vostok / RT

Indija i Iran su dobri partneri u trgovini naftom uprkos nezadovoljstvu Vašingtona i trebalo bi da nastave saradnju ako to žele, rekao je generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Nils Anen tokom posete Nju Delhiju.

"Ja nisam iranski prodavac, ali imam utisak da je Indija spremna da nastavi da kupuje naftu iz Irana i ovo će biti vrlo važna izjava", izjavio je Anen indijskim medijima. On je rekao da SAD pokušavaju da nateraju svoje saveznike da pristupe novim anti-iranskim sankcijama "iritativno, blago rečeno".

Indija, koja zavisi od sirovog uvoza, najveći je iranski naftni klijent nakon Kine. Uprkos tome, Indija je u junu kupila 15,9 odsto manje sirove nafte od Irana u odnosu na maj. Nakon toga, Iran je zapretio da će suspendovati sve privilegije u bilateralnoj trgovini sa Indijom, uključujući i plaćanja u rupijima.

Prošle nedelje, Rojters je objavio da je indijsko ministarstvo nafte zatražilo od rafinerija da se pripreme za "drastično smanjenje ili obustavu" uvoza iranske nafte od novembra, kada počnu sankcije SAD-a protiv Irana.

"Indija je zatražila da se rafinerije pripreme za svaki razvoj situacije, s obzirom da se situacija i dalje odvija. Može se drastično smanjiti ili da uopšte ne bude uvoza", naveo je Rojters, pozivajući se na svoje izvore.

Dok Indija ne priznaje jednostrane sankcije SAD-a protiv Irana, zemlja je izložena američkom finansijskom sistemu i mogla bi da se nađe u unakrsnoj vatri. Vašington bi mogao da sankcioniše indijske kompanije i banke koje posluju sa Iranom.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.