RT: Humanitarna pomoć SAD je velika laž i uvod u vojnu intervenciju - Karakas

Izvor: Vostok.rs, 10.Feb.2019, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Humanitarna pomoć SAD je velika laž i uvod u vojnu intervenciju - Karakas

Izvor: Vostok / RT Odluka Vašingtona da sada pošalje pomoć Venecueli je čista hipokrizija, jer su SAD prouzrokovale ekonomske poteškoće zemlje svojim sankcijama, izjavila je potpredsednik Vene cuele Delsi Rodrigez za RT. Ona veruje da je pomoć maska za invaziju. SAD nastoje da stvore uslove koji bi im omogućili i opravdali invaziju na Venecuelu, rekla je Rodrigezova, tvrdeći da je Vašington odlučio da pošalje humanitarnu pomoć na zahtev opozicionog lidera i samoproglašenog "privremenog predsednika" Huana Gvaida.
Vašington želi da prikaže iskrivljeno mišljenje o situaciji u Venecueli kako bi stvorio „lažno pozitivan“ utisak o sopstvenoj politici protiv Karakasa, rekla je Rodrigezova, dodajući da, iako se nacija bori sa socijalnim i ekonomskim problemima, ona ne trpi od humanitarne krize u pravom smislu i nikako ne ne treba nikakvu pomoć Vašingtona. "Ova [humanitarna pomoć] je velika laž", rekla je ona, dodajući da su društvene "rane" Venecuele rezultat američke ekonomske blokade. Ono što Venecueli treba je nacionalni dijalog između vlade i opozicije - nešto što ona kaže da SAD aktivno ometaju. Mi kažemo: "da dijalogu" i "ne ratu", rekla je ona, dodajući da se njena zemlja suočava sa "totalnim političkim i ideološkim odbacivanjem" od strane SAD i nekih njihovih saveznika. Ona je takođe optužila Vašington da direktno „daje naređenja“ opoziciji na čelu sa Gvaidom. „Vašington veruje da bi trebalo da ode Nikolas Maduro. Odgovor Vašingtona je njegova iskrivljena doktrina o promeni režima u demokratskim zemljama koje ne vole kada neko maše njihovim oružjem i nasilno se upliću u njihove unutrašnje poslove “, objasnila je Rodrigezova.

 
"Vašington bi bio u zabludi kada bi verovao da još uvek vlada svetom", rekla je Rodrigezova, dodajući da sve veći broj zemalja nastoji da uspostavi multipolarni sistem međunarodnih odnosa. Njene reči su došle manje od jednog dana nakon što je Gvaido rekao za AFP da bi mogao "ovlastiti" stranu vojnu intervenciju da sruši izabranog predsednika Madura. Tokom posljednje dve sedmice, američka administracija je takođe jasno stavila do znanja da vojna opcija nije isključena ako Maduro odbije da dobrovoljno preda vlast i pokrene "demokratsku političku tranziciju" u zemlji. U međuvremenu, i Gvaido i njegove pristalice u Vašingtonu su pozvali venecuelanske oficire da dezertiraju i da podrže opoziciju. Međutim, vojska je ostala pretežno lojalna Maduru. Venecuelanski predsednik je u više navrata pozvao na dijalog i pozvao opoziciju za pregovarački sto, ali su njegovi predlozi odbijeni, dok je Vašington saopštio da je vreme za pregovore "odavno prošlo". Kako Venecuela nastavlja da se bori sa ekonomskom krizom i hiperinflacijom, Gvaido, kojeg su priznale SAD i njihovi regionalni saveznici u Južnoj Americi, kao i nekoliko zapadnih zemalja, pozvao je one koji ga podržavaju da pošalju humanitarnu pomoć. SAD su odmah prihvatile poziv, ali je konvoj zaustavljen na granici Venecuele s Kolumbijom, jer je Maduro to odbio. Ovakav razvoj situacije je dodatno pojačao tenzije u latinoameričkoj zemlji, dok je Gvaido pozvao svoje pristalice da nastave proteste sve dok „uzurpator“ Maduro ne pusti konvoj da uđe u zemlju. U međuvremenu, sudija Vrhovnog suda Venecuele je optužio opozicionog lidera za pokušaj uzurpacije predsedničkih ovlaštenja, te mu je ranije zabranjen izalazak iz zemlje.  

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.