RT: Hamas je planirao veći napad – Vašington post

Izvor: Vostok.rs, 14.Nov.2023, 00:22

RT: Hamas je planirao veći napad – Vašington post

 
Novi dokazi sugerišu da se Hamas nadao da će prodreti još dublje u Izrael tokom napada 7. oktobra, objavio je Vašington post u nedelju, pozivajući se na izvore. Prema pisanju lista, palestinska militantna grupa je tajno razvijala planove više od godinu dana pre nego što je započela napad.
Vašington post je intervjuisao više od deset obaveštajnih zvaničnika iz četiri zapadne i bliskoistočne zemlje, koji su tvrdili da je Hamas nameravao da „nanese udarac istorijskih razmera“ protiv Izraela. Jedan visoki zvaničnik u zapadnom Jerusalimu izjavio je za novine da su „planirali drugu fazu [napada], uključujući velike izraelske gradove i vojne baze“. Izvori su takođe tvrdili da su militanti unapred planirali masovne zločine u Izraelu, a jedno naređenje izvučeno sa tela Hamasovog borca navodno je glasilo: „Ubijte što više ljudi i uzmite što više talaca“. Dok su neke trupe Hamasa uspele da pokriju samo polovinu udaljenosti od Gaze do Zapadne obale, još jedne velike palestinske enklave, za mnoge se smatra da su nosile dovoljno zaliha i municije da nastave operacije nekoliko dana. Takođe su navodno imali izviđačke podatke i karte, što sugeriše da su nameravali da stignu do Zapadne obale. Prema jednom bivšem američkom zvaničniku kojeg citira novinska agencija, ovo je mogla biti „ogromna propagandna pobeda“ za Hamas koja bi zadala „simboličan udarac“ ne samo Izraelu, već i Palestinskoj upravi. Palestinska uprava, koja se nalazi na Zapadnoj obali, bila je u sukobu sa Hamasom otkako ju je grupa izbacila iz Gaze 2007. godine. U članku se takođe navodi da je Hamas pre napada bio angažovan u višestrukim izviđačkim aktivnostima, oslanjajući se na informacije prikupljene korišćenjem jeftinih dronova, radnika u Gazi kojima je dozvoljen ulazak u Izrael, pa čak i na fotografije nekretnina i objave na društvenim mrežama. Navodi se da se grupa pripremala za napad više od godinu dana. Tokom tog perioda, navodno su preduzete mere za prevaru izraelskih obaveštajnih službi, uljuljkavajući ih u lažni osećaj sigurnosti.   Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.