RT: Bivši ruski predsednik okrivljuje SAD za borbu Izraela i Hamasa

Izvor: Vostok.rs, 07.Okt.2023, 23:29

RT: Bivši ruski predsednik okrivljuje SAD za borbu Izraela i Hamasa

 
Američka spoljna politika je delimično kriva za najnovije nasilno rasplamsavanje između Izraela i Palestinaca, sugerisao je bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev. Zvaničnik, koji je trenutno zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, izjavio je da je Vašington trebalo da usmeri svoju energiju na obezbeđivanje trajnog mira na Bliskom istoku, ali je umesto toga odlučio da se fokusira na Ukrajinu.
Komentarišući subotnju eskalaciju između Izraela i militantne grupe Hamas iz Gaze, Medvedev je na svom Telegram kanalu napisao da su ovi događaji bili predvidljivi. „To je ono sa čim su Vašington i njegovi saveznici trebali da se pozabave“, objasnio je on, dodajući da izraelsko-palestinski sukob traje decenijama, a da su SAD „ključni igrač“. Prema rečima Medvedeva, umesto toga, „ovi moroni su se umešali u naš region i aktivno pomažu neonacistima, sukobljavajući dva bliska naroda jedan protiv drugog“. Bivši predsednik je svoje opaske zaključio mišlju da bi „očigledno samo građanski rat na teritoriji SAD“ pomogao da se uguši „manijalna strast Amerike za rasplamsavanjem sukoba širom planete“. U subotu ujutro, militanti Hamasa pokrenuli su masivan napad na Izrael, ispalivši hiljade projektila, a zatim probili graničnu ogradu i pregazili više izraelskih gradova koji se graniče sa enklavom Gaze. Prema izraelskoj hitnoj službi Crvena Davidova zvezda, najmanje 40 Izraelaca je ubijeno, a 740 ranjeno. U svom obraćanju naciji, izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je zemlja u ratu. Takođe je obećao da će „neprijatelj platiti cenu kakvu nikada ranije nisu videli“. Portparol Izraelskih odbrambenih snaga je otkrio da su borbe u toku, dok su militanti Hamasa i dalje prisutni na više lokaliteta. U međuvremenu, izraelske vazdušne snage su izvele vazdušne udare na Gazu. Palestinski predsednik Mahmud Abas insistira na tome da palestinski narod ima pravo da se brani od, kako je rekao, „terora naseljenika i okupacionih trupa“. Bela kuća je objavila saopštenje u kojem osuđuje ono što je nazvala „ničim izazvani napadi Hamasovih terorista na izraelske civile“. Sekretar odbrane Lojd Ostin uverio je Izrael da posvećenost SAD njegovoj bezbednosti ostaje „nepokolebljiva“. U narednim danima, obećao je, Pentagon će „raditi na tome da Izrael ima ono što mu je potrebno da se brani i zaštiti civile od neselektivnog nasilja i terorizma“.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poljski predsednik: Sukob na Bliskom istoku koristi Rusiji, povećaće migracioni pritisak na EU

Izvor: Danas, 08.Okt.2023, 17:47

Poljski predsednik Andžej Duda je danas izjavio da sukob na Bliskom istoku između Hamasa i Izraela koristi Rusiji jer odvlači međunarodnu pažnju od agresije Moskve na Ukrajinu i može dovesti do novog migracionog pritiska na Evropu, prenosi Rojters.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.