RASTE NEZADOVOLJSTVO AMERIKANACA KURTIJEM: Vašington zabrinut zbog poslednjih akcija tzv. prištinskih vlasti

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Feb.2024, 08:41

RASTE NEZADOVOLJSTVO AMERIKANACA KURTIJEM: Vašington zabrinut zbog poslednjih akcija tzv. prištinskih vlasti

Američki ambasador je ocenio da akcije privremenih prištinskih institucija nepotrebno podižu međunacionalne tenzije.

Vlada SAD su duboko zabrinute zbog nedavnih akcija prištinskih vlasti koje imaju direktne negativne posledice na srpsku zajednicu i pripadnike drugih manjinskih zajednica na Kosovu i Metohiji, izjavio je ambasador SAD u Prištini, Džefri Hovenijer

On je osudio akciju tzv. kosovske policije u kojoj je zaplenjeno vozilo Pošte Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i novac namenjen socijalnim davanjima koji je obezbedila Srbija. 

- Očekujemo da vlasti Kosova osiguraju da će pojedinci kojima su ova sredstva namenjena dobiti taj novac bez odlaganja - naveo je Hovenijer u saopštenju objavljenom na platformi X i dodao da institucije u Prištini imaju odgovornost da promovišu vrednosti koje se tiču pune primene multietničkih demokratskih načela u interesu svih građana.

The United States Government is deeply concerned about recent actions by authorities of the Government of Kosovo that have a direct and negative effect on members of the ethnic Serb and other minority communities in Kosovo. Read my full statement: pic.twitter.com/CHhK88kCSr

— Ambassador Jeff Hovenier (@USAmbKosovo) February 3, 2024

Hovenijer je poručio da pitanja u vezi sa "strukturama na Kosovu koje podržava Srbija" treba da budu rešavana u okviru dijaloga koji vodi EU.

- Takođe ponavljamo zahtev da Priština odloži primenu odluke Centralne banke o gotovinskom platnom prometu dok se ne uspostave procedure u skladu sa evropskim standardima i dok stanovništvo ne bude u dovoljnoj meri obavešteno kako će se transfer njihovih sredstava odvijati - istakao je Hovenijer. 

Američki ambasador je ocenio da ove akcije privremenih prištinskih institucija nepotrebno podižu međunacionalne tenzije i kao posledicu ograničavaju opcije SAD da budu efikasan zagovornik Prištine na međunarodnoj areni.

Hovenijer je naveo da se to odnosi i na operacije koje je u proteklih nekoliko nedelja preduzela kosovska policija po nalogu prištinskog Ministarstva unutrašnjih poslova u kancelarijama administrativnih institucija kojima upravlja Srbija u Dragašu, Peći, Istoku i Klini, kao i u nevladinoj organizaciji "Centar za mir i toleranciju" u Prištini.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.