Provociraju ih

Izvor: B92, 15.Jul.2023, 19:28

"Provociraju ih"

Vašington zajedno sa svojim saveznicima provocira Pjongjang na lansiranje projektila i vojne pripreme.

Sa druge strane Severna Koreja samo odgovara na te provokacije, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Rudenko.

"Stav Moskve je poznat, još jednom ističemo da su sve ove stvari – i lansiranja i druge vojne pripreme – reakcija na akcije koje preduzimaju Sjedinjene Države i njihovi saveznici. Oni zapravo provociraju Severnu Koreju da izgradi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svoju odbrambenu moć", ​​kazao je Rudenko.

Ruski diplomata je naveo da rusko Ministarstvo spoljnih poslova, kao i Ministarstvo odbrane, proveravaju informaciju da li je projektil koji je Severna Koreja lansirala 12. jula navodno pao u rusku ekskluzivnu ekonomsku zonu, ali da zasad nema takve potvrde.

"Koliko mi je poznato, moje kolege iz Ministarstva odbrane nastavljaju da istražuju to pitanje. Za sada nema preciznih informacija o tome da je raketa pala u ekonomsku zonu Rusije", precizirao je.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je ni Rusija, ni Severna Koreja nisu potvrdile informaciju da je severnokorejska raketa pala u ekonomsku zonu Rusije, komentarišući tvrdnju UN da znaju da je to bio slučaj.

"Prvo, trenutno ne postoje podaci o padu rakete u našu ekskluzivnu ekonomsku zonu. Drugo, ohrabruje to što će UN moći da odrede pravac leta raketa. S obzirom na takvu sigurnost i ažurnost, nadamo se da ćemo od Sekretarijata dobiti dugo očekivani odgovor na pitanje: ko granatira Zaporošku NE?", kazala je Zaharova.

Ranije je pomoćnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Haled Hijari izjavio na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da je interkontinentalna balistička raketa Severne Koreje pala u more u isključivoj ekonomskoj zoni Rusije, ali nije objasnio odakle mu ti podaci.

Severnokorejska Centralna telegrafska agencija je ranije potvrdila da je u sredu lansirana interkontinentalna balistička raketa "Hvasohpo-18".

Kako je saopšteno, probno lansiranje, čiji je cilj bila potvrda tehničke ispravnosti i pouzdanosti rakete, a koje je nadgledao severnokorejski lider Kim Džong Un, nije negativno uticalo na bezbednost susednih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.