Protest policajaca paralisao saobraćaj

Izvor: Politika, 26.Dec.2011, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest policajaca paralisao saobraćaj

Građani koji su odlučili da napuste vozila javnog saobraćaja i krenu pešice, na svoja odredišta stigli su brže od onih koji su verovali da će se gužva ubrzo raščistiti

Zbog protesta članova Nezavisnog sindikata policije ispred zgrade Vlade Srbije, juče od 11.45 sati bila je blokirana Nemanjina ulica. To je stvorilo velike gužve u centralnom gradskom jezgru, a prema rečima Dejana Vukovića, dežurnog dispečera GSP-a, vozila su stajala i u Takovskoj, Džordža >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Vašingtona i 27. marta. Takođe, bili su zakrčeni svi prilazi Autokomandi, a kolona vozila se protezala sve do Specijalnog suda.Građani koji su odlučili da napuste vozila javnog saobraćaja i krenu pešice, na svoja odredišta stigli su brže od onih koji su verovali da će se gužva ubrzo raščistiti...

– Vozači GSP-a iz prve smene morali su da rade dva-tri sata duže jer kolege nisu mogle da se probiju i zamene ih. I vozači iz druge smene koji su na vreme stigli do početnih terminusa morali su da čekaju satima dok pristignu vozila čije upravljače je trebalo da preuzmu. Tramvaj na liniji 7 vozio je putnike od Dorćola do Vukovog spomenika, dok je linija 9 bila podeljena na dve trase – od Voždovca do Slavije i od Bloka 45 do Gospodarske mehane. „Dvojka” i „dvanaestica” su saobraćale do pristaništa. Autobuske linije 78 i 83 preusmerene su preko Savske ulice na autoput – referiše dispečer Vuković.

Kako već biva u ovakvim kriznim situacijama, dogodila se i saobraćajna nezgoda kod Sajma, zbog čega su vozila bila preusmeravana ka Topčiderskoj zvezdi i na Carevu ćupriju.

Vrhunac saobraćajnog kolapsa, koji je okončan tek oko 19 sati, bio je u vreme popodnevnog špica. Svi koji su u to vreme morali da pređu preko Brankovog mosta svedoče da su deonicu nad Savom, umesto uobičajena dva-tri minuta, prelazili gotovo pola sata.

Zlatko Zlatković, vlasnik „Beogradskog taksija”, kaže da su juče čak i motociklisti bili zaglavljeni u gužvama. On ističe da se u toku jučerašnjeg dana većina taksista preselila u Novi Beograd, jedini iole prohodniji deo prestonice.

Teodor Gaćeša, vlasnik „Pink taksija”, kaže da su u ovom taksi udruženju juče imali 30 odsto više vožnji na telefonski poziv nego što je uobičajeno.

– Naši vozači radio vezom bivaju obavešteni gde su „čepovi” i koji su alternativni pravci. Najviše problema imali smo na saobraćajnicama koje posredno i neposredno gravitiraju Nemanjinoj ulici – kazao je Gaćeša.

----------------------------------------------

Đilas: Da se ne ponovi

Gradonačelnik Dragan Đilas najoštrije je osudio protest Nezavisnog sindikata policije koji je izazvao kolaps na ulicama glavnog grada.

– Svako ima pravo da štrajkuje u skladu sa zakonom, ali niko nema pravo da svojim protestom ugrožava normalan život Beograđana. Upravo su to blokadom saobraćaja u centru grada učinili pojedini pripadnici MUP-a Srbije. Sate i sate proveli su Beograđani u saobraćaju, otežan je bio prolazak vozila Hitne pomoći, vatrogasaca. Grad Beograd je sa više stotina miliona dinara pomogao rad beogradske policije i ogromna većina njenih pripadnika se Beograđanima na odnosu prema policiji svakodnevno zahvaljuje radeći pošteno i profesionalno. Očekujem da se ovakav vid protesta nikada više ne ponovi, a da se prema svima koji ugrožavaju osnovna prava Beograđana primene zakonom predviđene sankcije, bez obzira da li nose uniformu ili ne – izjavio je gradonačelnik Đilas.

D. S. - B. H.

objavljeno: 27.12.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.