Prodat zlatnik iz 1787. godine vredan 7,4 miliona dolara

Izvor: Blic, 12.Dec.2011, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodat zlatnik iz 1787. godine vredan 7,4 miliona dolara

Izuzetno redak zlatnik iz 1787. godine, tzv. Brašerov dublon, prodat je prošlog petka na aukciji u Nju Orleansu za 7,4 miliona dolara, što je jedna od najviših cena koju je dostigao neki zlatnik.

Kako prenosi agencija AP, zlatnik je kupila neimenovana investiciona kompanija sa Volstrita.

Nastao u kovnici Efraima Brašera, zlatara i suseda Džordža Vašingtona, novčić sadrži 26,66 grama zlata. Nešto je manji od novčića od 50 centi, ali teži. Prvobitno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je koštao 15 dolara, a njegova vrednost u zlatu danas iznosi više od 1.500 dolara.

Nazvan dublon zbog svoje sličnosti sa španskim zlatnim dublonom koji se često koristio u kolonijalnoj Americi. Brašerov dublon se smatra prvim američkim zlatnikom dolarske denominacije. Američka kovnica u Filadelfiji počela je da kuje kovanice tek od 1790. Do tada su u opticaju bile različite strane kovanice.

Redak zlatnik je tokom licitacije u aukcijskoj kući Blanšard u Nju Orleansu bio izložen u zatvorenoj vitrini koju su čuvala tri naoružana stražara. Svi liftovi koji su vodili do aukcijske sale bili su zaustavljeni, a sva vrata u prostoriji zaključana.

Brašerov dublon je poslednji put bio na aukciji 2004. godine kada je prodat za tri miliona dolara.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zlatnik vredan 7,4 miliona dolara

Izvor: S media, 12.Dec.2011

Izuzetno redak zlatnik iz 1787. godine, tzv. Brašerov dublon, prodat je prošlog petka na aukciji u Nju Orleansu za 7,4 miliona dolara, što je jedna od najviših cena koju je dostigao neki zlatnik...Kako prenosi agencija AP, zlatnik je kupila neimenovana investiciona kompanija sa Vol strita...Australijski...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.