Priznanje: Da, napadali smo po Rusiji; I pretnja – niko me neće zaustaviti

Izvor: B92, 15.Jul.2023, 17:44

Priznanje: Da, napadali smo po Rusiji; I pretnja – niko me neće zaustaviti

Kijev -- U intervjuu američkom Vašington postu, glavnokomandujući ukrajinskih snaga Valerij Zalužni priznao je da je bilo ukrajinskih napada na rusku teritoriju.

"To je naš problem, a na nama je da odlučimo kako da uništimo ovog neprijatelja. U ratu je moguće i potrebno ubijati na teritoriji neprijatelja", rekao je on.

Artiljerijska vatra i vatra iz dronova iz Ukrajine najčešći su i ponovljeni ciljevi ruskih pograničnih područja.

Izveštač >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << američkog lista primetio je da kijevski zvaničnici obično ne priznaju prekogranične napade.

Zalužni je rekao da se oružje proizvedeno u Ukrajini koristi u čestim prekograničnim napadima.

"Ako se naši partneri plaše da upotrebe svoje oružje, mi ćemo ubijati svojim", rekao je Zalužni, aludirajući na uslov koji su postavili zapadni saveznici koji su isporučili savezničko oružje ne sme da se koristi za napade na rusku teritoriju.

"Zašto, da bih spasio svoj narod, moram da pitam nekoga za dozvolu šta da radim na neprijateljskoj teritoriji?", upitao je Zalužni.

U tekstu objavljenom u Vašington postu piše i da Žaluzni želi da vrati crnomorsko poluostrvo Krim, koje je Rusija pripojila 2014. godine, ukrajinskoj teritoriji.

"Čim budem imao sredstva, uradiću nešto. Nije me briga - niko me neće zaustaviti", rekao je odlučno.

Izazovi sa kojima se Zalužni i njegove snage suočavaju su značajni. Čak i nakon orkestriranja niza vojnih poduhvata - odbrambenog stava koji je primorao Ruse da se povuku iz okoline Kijeva i kontraofanziva koje su prošle godine proterale invazione trupe iz severoistočnog regiona Harkova i južne regionalne prestonice Hersona - velike delove istoka Ukrajine a južno, oko petine zemlje, ostalo je zauzeto.

Vođenje kontraofanzive za ponovno zauzimanje te teritorije, poraz Rusije i minimiziranje ukrajinskih žrtava zahteva resurse za koje je Zalužni rekao da mu još nedostaju.

Zapadni zvaničnici su rekli da Ukrajina ima dovoljno da uspe, ali Zalužni je oštro kritikovao svoje kolege koji kažu da Kijevu nisu potrebni F-16.

"Njihove sopstvene armije se nikada ne bi ovako borile", rekao je on.

On je komentarisao i glavnog ruskog generala Valerija Gerasimova.

"On je neprijatelj - neprijatelj koji je veoma pametan", rekao je Zalužni.

"Pametan, a samim tim i lukav. On je i dalje jak. Zato ga morate poštovati kao takvog i tražiti načine da ga ubijete. Jer je to jedini način da se pobedi", kaže Zalužni.

Zalužni kaže i da sve više razmišlja o budućnosti Ukrajine – mimo ove kontraofanzive i ovog rata – i kako zemlju učiniti toliko snažnom da se niko više ne usuđuje da je napadne.

"Ostvariti ovo znači proizvoditi oružje za odbranu, a ne oslanjati se na druge da ih snabdevaju", kaže on.

On se požalio da Ukrajina zavisi od drugih zemalja u pogledu municije. "Što više Ukrajina bude mogla da puca, obuzdavajući ruske snage, biće manje žrtava", rekao je Zalužni.

Ali šta ako je municija pri kraju?

"To se pitam od prošlog marta – i ne samo sebe; pitam sve koje mogu da pitam", rekao je Zalužni.

Njegov koncept pobede je više od obnavljanja punog teritorijalnog integriteta Ukrajine.

"Pobeda će biti kada budemo imali vojsku, možda ne i beznačajnu, koja će garantovati bezbednost dece koja se sada voze u kolicima, da odrastaju znajući da se to više neće ponoviti", kaže Zalužni.

"A to je ogroman posao. I mora da počne sada."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.