Pripreme za slavlje i protest zbog ambasade u Jerusalimu

Izvor: N1 televizija, 13.Maj.2018, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripreme za slavlje i protest zbog ambasade u Jerusalimu

Izrael priprema niz svečanosti povodom otvaranje nove ambasade SAD u Jerusalimu, preseljene iz Tel Aviva po spornoj odluci Vašingtona koja je izazvala proteste među Palestincima i u islamskom svetu.

Prijemu koji će danas biti priređen, prisustvovaće članovi delegacije koju predvode kćerka predsednika Donalda Trampa, Ivanka Tramp, njegov viši savetnik i zet Džared Kušner i ministar finansija Stiven Mnučin.Očekuju se desetine stranih diplomata, iako ambasadori >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << evropskih zemalja koje se protive ovoj odluci nisu potvrdili svoje prisustvo.

Istovremeno, Palestinci se pripremaju za proteste zbog iste odluke američkih vlasti, a u sklopu toga su i masovne demonstracije koje se odvijaju u pojasu Gaze.

Kontroverzno preseljenje je zakazano za 14. maj, da bi se poklopilo sa 70. godišnjicom osnivanja Izraela.

Tramp je u decembru saopštio odluku da "zvanično prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela", čime je napustio politiku svojih prethodnika koji su vodili računa o delikatnim mirovnim pregovorima jevrejske države i Palestinaca čija je želja da deo Jerusalima bude glavni grad njihove države koju bi osnovali.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.