Dvoje pripadnika Čuvara zakletve osuđeno na zatvorske kazne zbog napada na Kapitol

Izvor: VOA, 26.Maj.2023, 18:49

Dvoje pripadnika "Čuvara zakletve" osuđeno na zatvorske kazne zbog napada na Kapitol

Pripadnici ekstremno desničarske grupe "Čuvari zakletve" u petak su  osuđeni na zatvorske kazne zbog uloge u smrtonosnom napadu pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trampa na američki Kapitol 6. januara 2021. godine. Džesiki Votkins je izrečena zatvorska kazna od 8 i po godina, a Kenetu Harelsonu od četiri. Federalna porota u Vašingtonu je u novembru proglasila Votkins i Harelsona krivim za opstruisanje zvanične procedure, zbog uloge u napadu na kompleks Kongresa, tokom kojeg su se učesnici nemira sukobili sa policijom, lomili prozore i natjerali zakonodavce da bježe da bi spasili živote. Trampove pristalice su upale u Kongres da bi spriječile potvrdu izborne pobjede Džoa Bajdena. Votkins je takođe proglašena krivom za zavjeru i ometanje policajaca tokom nemira. Sudija okružnog suda Amit Mehta rekao je da je "bilo naročito teško" izreći kaznu za Votkins nakon što je tokom suđenja svjedočila o problemima s kojima se suočavala zbog svog transrodnog identiteta, kao i zbog njene saradnje sa organima za sprovođenje zakona tokom istrage 6. januara. Međutim, poručio je da to "ne briše" ono što je uradila tokom napada. "Vaša uloga tog dana je bila agresivnija, borbenija, više ciljana u odnosu na druge", rekao je Mehta. Kenet Harelson je proglašen krivim za opstruisanje zvanične procedure i zavjeru da spriječi članove Kongresa da potvrde Bajdenovu pobjedu.  Votkins i Harelson su oslobođeni optužbi za zavjeru za pobunu. Tužioci su tražili da Votkins bude osuđena na 18 godina zatvora, dok su njeni advokati tražili kaznu od pet godina. Votkins je od sudije tražila da izrekne pravednu kaznu. "Moje akcije i ponašanje tog sudbonosnog dana su bili pogrešni i, kako sada razumijem, predstavljaju krivično djelo", rekla je Votkins. Tužioci su tražili 15-godišnju kaznu zatvora za Harelsona, koji tvrdi da je nevin. Osnivaču "Čuvara akletve" Stjuartu Roudsu je dan ranije izrečena 18-godišnja zatvorska kazna za krivična djela koja obuhvataju zavjeru za pobunu, ili upotrebu sile za zbacivanje federalne vlade. Riječ o o do sada najvećoj kazni za napad na Kapitol. Među pripadnicima te esktremističke grupe, koju je Rouds osnovao 2009. godine, su aktivni i bivši američki vojnici, policajci i pripadnici hitnih službi. Često su, teško naoružani, učestvovali na protestima i političkim skupovima. Neki, među kojima su Votkins i Harelson, su upali u Kapitol u paravojnoj opremi. Drugi su u jednom hotelu uspostavili "snage za brzo reagovanje" koje su prema navodima tužioca imale oružje koje je moglo brzo da bude prebačeno u Vašington. Još četiri pripadnika "Čuvara zakletve" su proglašena krivim za pobunjeničku zavjeru, a kazne bi trebalo da im budu izrečene naredne nedelje.  
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Još dva 'Čuvara zakletve' osuđena zbog napada na američki Capitol

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Maj.2023

Još dva člana ekstremno desne organizacije "Oath Keepers" (Čuvari zakletve) osuđena su na zatvorske kazne zbog učešća u smrtonosnom napadu na američki Capitol 6. januara 2021. godine. Tog dana su pristalice tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa upale u zgradu Kongresa u pokušaju...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.