Preminuo severnokorejski predsednik Kim Džong-il

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2011, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo severnokorejski predsednik Kim Džong-il

SEUL, VAŠINGTON, PEKING, TOKIO -

Severnokorejski lider Kim Džong-il preminuo je u 69. godini od srčanog udara, javili su danas državni mediji.

Kim je umro u subotu, tokom putovanja oklopnim vozom, od infarkta, koji je bio "posledica ogromne mentalne i fizičke iscrpljenosti", navela je severnokorejska agencija KCNA u izveštaju pod oznakom "hitno".

Vest je na državnoj televiziji pročitala voditeljka odevena u crnu odeću, sa suzama u očima, prenele su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << agencije.

Veruje se da je Kimovo zdravstveno stanje bilo narušeno posle moždanog udara, koji je pretrpeo 2008. godine.

Njegovo telo biće sahranjeno 28. decembra u memorativnom centru Kumsusan, gde počiva i njegov otac, prethodni severnokorejski lider Kim Il-sung, koji je takođe umro od srčanog udara.

Pjongjang je saopštio da na sahrani neće biti stranih delegacija. U Severnoj Koreji je proglašen period žalosti od 17. do 29. decembra.

Saučešća Kine i Japana, Južna Koreja još razmišlja

Vlade Kine i Japana izrazile su danas saučešće zbog smrti severnokorejskog lidera Kim Džong Ila, dok je susedna Južna Koreja, koja je u veoma zategnutim odnosima sa Pjongjangom, saopštila da još razmatra da li će uputiti saučešće.

Kina je izrazila "duboko saučešće" zbog smrti severnokorejskog lidera, saopštio je portparol ministarstva spoljnih poslova u Pekingu.

"Šokirani smo saznanjem da je drug Kim Džong-Il preminuo", rekao je portparol Liu Veimin upućujući "iskrene pozdrave narodu" Severne Koreje.

Saučešće, ali bez izraza žaljenja, prenela je i japanska vlada.

"Izražavamo saučešće pošto smo saznali da je iznenada preminuo Kim Džong-Il, predsednik Nacionalnog odbrambenog komiteta Severne Koreje", rekao je Osamu Fudžimora, portparol japanske vlade, koja nema diplomatske odnose s komunističkim severom Korejskog poluostrva.

Prema njegovim rečima, japanska vlada se nada da ovaj neočekivani događaj neće imati neželjene posledice po mir i stabilnost na Korejskom poluostrvu, preneo je AFP.

Seul još nije doneo odluku da li će uputiti saučešće Pjongjangu povodom Kimove smrti, izjavio je visoki funkcioner u južnokorejskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, predstavnici ministarstva upravo vode razgovore sa ambasadorima više zemalja, među kojima SAD, Kine, Japana i Rusije.

U susednoj Južnoj Koreji, koja je u veoma zategnutim odnosima sa Severom, vojska i policija su stavljene u stanje pripravnosti, a južnokorejski predsednik Li Mjung-bak sazvao je hitan sastanak Nacionalnog saveta za bezbednost i otkazao sve druge planirane obaveze za danas.

Li je, posle sastanka državnog vrha, pozvao stanovništvo da ostane mirno i nastavi da obavlja svakodnevne dužnosti.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane je saopštilo da s druge strane granice zasad nema neuobičajenih vojnih aktivnosti.

"Pažljivo pratimo situaciju u demilitarizovanoj zoni, zajedničkoj bezbednosnoj zoni i na severnoj graničnoj liniji zbog opasnosti od severnokorejskih provokacija", rekao je jedan južnokorejski zvaničnik, govoreći o kopnenoj i pomorskoj granici.

Seul još nije doneo odluku da li će uputiti saučešće Pjongjangu, povodom Kimove smrti, izjavio je visoki funkcioner u južnokorejskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, predstavnici ministarstva upravo vode razgovore sa ambasadorima više zemalja, među kojima SAD, Kine, Japana i Rusije.

Južnokorejski predsednik je, u međuvremenu, razgovarao telefonom sa američkim predsednikom Barakom Obamom, saopšteno je iz Lijevog kabineta.

Dvojica lidera su se dogovorila da tesno sarađuju kako bi se prebrodila situacija posle Kimove iznenadne smrti, navedeno je u saopštenju.

SAD bi ove sedmice trebalo da pošalju značajnu pomoć u hrani Severnoj Koreji, što je prvi konkretan rezultat višemesečnih tajnih diplomatskih kontakata između dve strane, javili su juče američki mediji.

U Japanu, premijer Jošihiko Noda formirao je krizni tim za Severnu Koreju i naložio ministarstvima da prikupe informacije i razmotre moguće scenarije na Korejskom poluostrvu posle Kimove smrti.

Kim je 1994. godine je nasledio na čelu države svog oca, Kim Il-sunga, osnivača Severne Koreje. Bio je predsednik Nacionalnog komiteta za odbranu, vrhovni komandant severnokorejske armije i generalni sekretar Radničke partije, što su najviše funkcije u državi.

Kim je prošle godine proglasio svog sina Kima Džong-una za naslednika i postavio ga na visoke državne položaje, a KCNA je mladog Kima danas nazvala "velikim naslednikom", što zapadni mediji tumače kao potvrdu da će vlast biti prenesena na njega. Kim Džong-un je redovno pratio oca na putovanjima po zemlji.

Smrt severnokorejskog lidera dogodila se u vreme kada se ulažu diplomatski napori da se obnove multilaterani razgovori o severnokorejskom nuklearnom programu.

Bilo je planirano da Pjongjang i Vašington ove sedmice u Pekingu održe treću rundu bilateralnih razgovora, ali sastanak će, najverovatnije, biti otkazan.

Severna Koreja je 2006. i 2009. godine izvela nuklearne probe, a veruje se da ima zalihe plutonijuma dovoljne za proizvodnju najmanje šest nuklearnih bombi.

Kimova smrt je saopštena i u vreme kada između dve Koreje vlada napetost, koja je prošle godine eskalirala posle torpedovanja južnokorejskog ratnog broda u vodama blizu granice i granatiranja južnokorejskog ostrva. U ta dva incidenta je poginulo ukupno 50 Južnokorejaca.

O novom severnokorejskom lideru Kim Džong-Unu, koji je poslednjih godina unapređen kao političar i vojnik, malo se zna.

Državni mediji pozvali su stanovništvo da ga prizna za novog lidera.

"Svi članovi partije, vojske i javnosti moraju da poštuju vlast druga Kim Džong-Una", navodi agencija KCNA.

SAD prate situaciju u Severnoj Koreji

Američke vlasti pažljivo prate izveštaje o smrti sevenokorejskog lidera Kim Džong Ila i tim povodom su u kontaktu sa saveznicima u Južnoj Koreji i Japanu, saopštila je Bela kuća.

"U bliskom smo kontaktu sa našim saveznicima u Južnoj Koreji i Japanu. Ostajemo posvećeni stabilnosti na korejskom poluostrvu, kao i obezbeđivanju bezbednosti i slobode naših saveznika", navodi se u saopštenju Bele kuće i dodaje da je o smrti Kim Džong Ila obavešten i američki predsednik Barak Obama.

Kako javlja Si-En-En (CNN), državni vrh SAD-a, Pentagon, CIA i Stejt department trebalo bi da održe vanredne sastanke, na kojima će se razmatrati novonastala situacija.

Američke televizijske stanice prekinule su sinoć redovni program da bi javile da je preminuo severnokorejski lider Kim Džong Il, uz ocenu da je bezbednosna situacija u tom delu sveta sada veoma napeta i da će naredni dani pokazati u kom pravcu će se kretati vlasti u Pjongjangu.

U prvim medijskim komentarima se ocenjuje se da će američka administracija želeti da smiri situaciju i da neće ići na dalja zaoštravanja odnosa sa Severnom Korejom u ovom trenutku, kao i da će takav odnos zatražiti i od zvaničnog Seula.

Majk Činoj, iz Američko-kineskog instituta za Si-En-En smatra da će se vlasti u Pjongjangu ponašati u zavisnosti od toga koliko se osete ugroženim u sadašnjoj situaciji.

Ako pomisle da je ovo trenutak za SAD i Južnu Koreju da pokušaju da ih obore i završe sa njima, odgovor će biti vrlo oštar, a ne treba zaboraviti da imaju nuklearno oružje. U suprotnom, moguć je i pomirljiv odnos, naveo je Činoj.

On je kazao i da je u avgustu ove godine bio u Pjongjangu, nakon šest godina i da je situacija tada bila vrlo smirena.

Velika je razlika u odnosu na pre šest godina, otvorene su ekonomske zone sa Kinom, sarađuje se sa Rusijom. Oseća se otvaranje u Pjongjangu, ne kao prelaz na kineski način tranzicije, ali ipak drugačije nego što je bilo ranije, ispričao je Činoj.

Profesor Han Park sa Džordžija Univerziteta smatra da je sadašnja situacija veoma opasna i da će se Severna Koreja, nakon smrti Kim Džong Ila, naći pod potpunom kontrolom vojnih generala.

Civilne vlasti ne igraju nikakvu ulogu i dok se Severna Koreja bude nalazila pod bezbednosnim pretnjama, neće se promeniti odnos prema ljudskim pravima, smatra on.

Park je dodao i da je sada važno da Vašington i Seul ne reaguju preterano, jer bi to moglo da dovede do nesagledivih posledica.

Kako ocenjuje agencija "Stratfor", verovatni naslednik Kim Džong Ila, njegov sin Kim Džong Un, ne poseduje iskustvo u vođenju zemlje i neće imati dovoljno vremena da dobije podršku različitih delova vlasti u Pjongjangu.

Ta agencija ocenjuje da će u prvom trenutku faktičku vlast imati njegov ujak Džang Song Taek, dok se Kim Džong Un ne osposobi da vodi državu.

Takođe, iako je Kim Džong Un nedavno dobio i generalski čin, on nema nikakvo vojno iskustvo. "Stratfor" navodi da se ne očekuje bilo kakav udar vojske u Severnoj Koreji nakon smrti državnog lidera.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.