VAŠINGTON VRLO BLIZU DA POSTANE NOVA DRŽAVA: Republikanci se protive, uradiće sve da to stopiraju u Senatu

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Apr.2021, 19:09

VAŠINGTON VRLO BLIZU DA POSTANE NOVA DRŽAVA: Republikanci se protive, uradiće sve da to stopiraju u Senatu

Vašington nema pravo ni na svoju nacionalnu gardu, što je bilo posebno vidljivo za vreme nereda 6. januara

Veći deo poslanika u Predstavničkom domu američkog Kongresa, u kome većinu imaju demokrate, glasao je da administrativni okrug grada Vašingtona postane 51. američka država, uprkos protivljenju republikanaca.

Očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se da će republikanci pokušati da blokiraju tu inicijativu u Senatu gde se predviđa teška borba s neizvesnim ishodom, jer u Senatu i demokrate i republikanci imaju po 50 predstavnika, preneo je Rojters.

Republikanci se posebno protive ovom predlogu strahujući da bi pretvaranje Vašingtona u saveznu državu trajno osiguralo demokratama dodatna dva predstavnika u Senatu.

Pitanje Vašingtona već je decenijama predmet rasprava. Iako je originalno zamišljen kao posebna teritorija, danas urbano područje grada ima više stanovnika nego savezne države Vermont ili Vajoming, koji svi uredno plaćaju savezne poreze, glasaju za predsednika i mogu služiti u vojsci, ali nemaju svoje predstavnike ni u jednom domu Kongresa.

BREAKING: In a 216-208 vote, HR 51, which would make Washington DC the 51st state, passes the U.S. House

— Daily Caller (@DailyCaller) April 22, 2021

, kada lokalna policija nije mogla suzbiti demonstrante koji su jurišali na Kapitol.

Za slanje nacionalne garde preko državnih granica, iz susednih država Merilenda ili Virdžinije, bila je potrebna dozvola Bele kuće, koja je tog dana kasnila.

216-208: House passes legislation making Washington, DC the 51st state on a party line vote. The Washington, D.C. Admission Act (H.R. 51) now heads to the 50-50 Senate. pic.twitter.com/SYkw4S0anZ

— Craig Caplan (@CraigCaplan) April 22, 2021

Kako su glasači u Vašingtonu većinom demokrate - etničke manjine predstavljaju većinu u tom gradu - republikanci se posebno protive predlogu, strahujući da bi pretvaranje Vašingtona u saveznu državu trajno osiguralo demokratama dodatna dva predstavnika u Senatu, u kojem obe stranke sada imaju po pedeset predstavnika.

Republikanci stoga predlažu alternativna rešenja, poput oslobađanja građana Vašingtoma od saveznih poreza, ili pripajanje većine teritorija Vašingtona Merilendu. Oba rešenja zadržale bi isti broj senatora, a građani se ne bi više mogli buniti da plaćaju poreze bez da njihovi predstavnici učestvuju u zakonodavnoj vlasti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predstavnički dom izglasao da prestonica Vašington bude 51. država

Izvor: VOA, 22.Apr.2021

Predstavnički dom američkog Kongresa u četvrtak je tesnom većinom, drugi put za manje od godinu dana, glasao da prestonica Vašington postane 51. američka država. Zakonski predlog o tom pitanju upućen je na razmatranje Senatu, gde mu se oštro protive republikanci. Donji dom Kongresa, u kojem...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.