Pravi trenutak za povećanje akciza na gorivo?

Izvor: B92, 12.Nov.2015, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravi trenutak za povećanje akciza na gorivo?

Stručnjaci i predstavnici misle da je sada pravo vreme za povećanje akciza na gorivo o kojem će parlament uskoro odlučivati.

To je najavio ministar energetike Aleksandar Antić, navodeći da će se od povećanja akciza na gorivo povećati plate i penzije.

Vašingtonska delegacija pre dva dana savetovala da je ovo pravo vreme da se povećaju akcize. „Tako će delimično biti finansirano povećanje plata i penzija“, izjavio je Džejms Rouf iz MMF-a.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Predsednik vlade dan kasnije je odlučio - RTS mnogo košta državu.

„Od akciza na gorivo ćemo dobiti manje nešto što ćemo iz budžeta dati za vašu televiziju. Toliko da znate, razlog za akcizu je vaša televizija“, izjavio je premijer Vučić.

Ministar energetike je danas objasnio, pala je cena goriva na svetskim berzama, a Srbija ima nultu inflaciju.

„Oko čega nema dilema je da je potreba za dodatnim korekcijama akciza u funkciji povećanja penzija i plata u delu javnog sektora“, istakao je ministar Aleksandar Antić.

Činjenica je da su srpske akcize na gorivo među najvišima u regionu i da već sada prelaze i propisane minimume u EU.

„Bilo koje povećanje poreza u situaciji kada se porski kapacitet i privreda stanovništa na gornjoj graniciradi finansira zbog dodatnih rashoda nije rešenje“, kaže ekonomista Milica Bisić.

Trenutno od svakog prodatog litra goriva državi pripadne 55 odsto, a ostatak ide naftašima. Da li je pravo vreme da se akcize na gorivo povećaju?

„Razumemo državu mora iz toga svoje troškove, ali je pitanje mere dokle može da ide jer nije akciza jedina koja opterećuje svaku litru“, ističe Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija.

Rast akcize na gorivo traži izmenu Zakona. Ministar Antić pretpostavlja da će o toj promeni parlament vrlo brzo odlučivati.
Pogledaj vesti o: Vašington,   Penzija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.