Postoji 25% izgleda za recesiju u SAD-u u idućih dvanaest mjeseci

Izvor: SEEbiz.eu, 15.Feb.2019, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postoji 25% izgleda za recesiju u SAD-u u idućih dvanaest mjeseci

WASHINGTON - Izgledi da američko gospodarstvo uroni u recesiju u sljedećih 12 mjeseci porasli su na 25 posto, dok su izgledi za povećanja kamata američke središnje banke sve manji, pokazuje najnovija anketa Reutersa.

U anketi provedenoj ovoga tjedna među 110 ekonomista smanjene su procjene rasta najvećeg svjetskog gospodarstva u ovoj godini, pa se sada u prosjeku očekuje rast od 2,4 posto, sporije nego lani.

Razlog je tome usporavanje rasta drugih najvećih >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << svjetskih gospodarstava, Kine i eurozone, kao i trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine.

"Postoji mnogo neizvjesnosti i postoje neki dobri razlozi za prognoziranje usporavanja u 2019. godine u usporedbi s 2018.", kaže Jim O'Sullivan, ekonomist High Frequency Economicsa.

U četvrtak je ulagače na svjetskim burzama neugodno iznenadio i podatak o oštrom padu prometa u trgovini na malo u SAD-u, što ukazuje na slabljenje potrošnje, najvećeg pokretača rasta američkog gospodarstva.

Promet u maloprodaji pao je u prosincu za 1,2 posto na mjesečnoj razini, najviše od rujna 2009. godine, dok su analitičari u anketi Reutersa očekivali rast od 0,2 posto.

Zbog toga su analitičari smanjili procjene rasta američkog gospodarstva u četvrtom tromjesečju prošle godine na 2 posto. U Reutersovim anketama posljednjih su mjeseci analitičari u više navrata isticali kako je trgovinski rat SAD-a i Kine predstavlja značajan rizik za američko gospodarstvo.

Više od polovine ekonomista u najnovijoj anketi upozorilo je da bi daljnja eskalacija trgovinskog rata potaknula sljedeću recesiju u SAD-u. S druge strane, u anketi iz srpnja 2018. godine 60 posto ekonomista je izjavilo da trgovinski rat ne predstavlja značajan rizik.

Prema novoj anketi, izgledi za recesiju u sljedećih godinu dana porasli su na 25 posto, dok su u siječnju iznosili 20 posto. Izgledi za recesiju u sljedeće dvije godine kreću se, pak, na 40 posto.

Zbog toga je sve manje vjerojatno da bi američka središnja banka nastavila s politikom povećanja ključnih kamatnih stopa, nakon što ih je prošle godine povećala čak u četiri navrata za po 0,25 postotnih bodova.

"Svakako ima smisla da Fed zaustavi svoju politiku kako bi se vidjelo kako se stvari odvijaju, jer nije nemoguće da će gospodarstvo u 2019. godini usporiti zbog oslabljenog globalnog rasta, strožih financijskih uvjeta i jenjavanja fiskalnih poticaja", kaže Jim O'Sullivan.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Najjača ekonomija na ivici ambisa: Slabi potrošnja u maloprodaji

Izvor: B92, 15.Feb.2019

Vašington -- Šanse da privreda SAD sklizne u recesiju u narednih 12 meseci porasle su na 25 odsto, smatraju ekonomisti koji su učestvovali u Rojtersovoj anketi...Takav scenario bi američku Upravu federalnih rezervi (Fed) trebalo da opredeli na uzdržavanje od povećanja kamatnih stopa narednog meseca,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.