Poslednja Kašogijeva kolumna: Arapske vlade ućutkuju medije

Izvor: N1 televizija, 18.Okt.2018, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednja Kašogijeva kolumna: Arapske vlade ućutkuju medije

Američki list Vašington post objavio je poslednju kolumnu nestalog saudijskog novinara Džamala Kašogija u kojoj on upozorava da je vladama na Bliskom istoku "data potpuna sloboda da nastave s ućutkivanjem medija u sve većem obimu".

List je kolumnu objavio noćas, 16 dana otkako je Kašogi poslednji put viđen, kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu gde je došao po dokumenta koja su mu bila potrebna za ženidbu. Turske vlasti tvrde da je Kašogi ubijen >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << u konzulatu, što Rijad negira.

Kolumna je objavljena nekoliko sati pošto je turski list Jeni Safak naveo da su zvaničnici Saudijske Arabije prvo odsekli prste Kašogiju, a potom mu i odrubili glavu u konzulatu, dok ga je verenica čekala ispred, navodi Asošiejted pres.

Urednica rubrike Globalna mišljenja Vašington posta Karen Atija navela je uz kolumnu da je taj tekst dobila od Kašogijevog prevodioca i pomoćnika dan pošto je on nestao.

Kašogi je počeo da piše za rubriku u septembru 2017. godine, a u kolumnama je kritikovao saudijskog princa Mohamada bin Salmana, smer kojim se kreće Saudijska Arabija i njene konkretne poteze.

U kolumni "Sloboda govora je ono što arapskom svetu najviše treba", Kašogi je pomenuo hapšenje poznatog pisca koji je govorio protiv saudijskih vlasti i preuzimanje kontrole nad jednim novinama od egipatske vlade.

"Ove akcije više nemaju za posledicu kritiku od međunarodne zajednice. Umesto toga, ovi potezi mogu da dovedu do osude posle koje brzo sledi ćutanje. Kao rezultat, arapskim vladama je data potpuna sloboda da nastave s ućutkivanjem medija u sve većem obimu", napisao je Kašogi.

Predsednik SAD Donald Tramp koji je prvobitno oštro nastupio prema Saudijcima zbog nestanka novinara, da bi potom ublažio stav, rekao je sinoć da je Vašington zatražio od Turske sve audio i video snimke navodnog ubistva Kašogija, "ako postoje".

Tramp je prethodno nagovestio da je međunarodna zajednica prerano zaključila da Rijad stoji iza Kašogijevog nestanka.

Kašogi (59) je od prošle godine živeo u SAD, gde se sklonio iz straha da ne bude uhapšen.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ŠOK! OBJAVLJENA POSLEDNJA KOLUMNA NESTALOG NOVINARA: Evo po kome je Kašogi opleo pre nego što mu se izgubio svaki trag!

Izvor: Kurir, 18.Okt.2018

Američki list Vašington post objavio je novu kolumnu nestalog saudijskog novinara Džamala Kašogija u kojoj on upozorava da je vladama na Bliskom istoku "data potpuna sloboda da nastave s ućutkivanjem medija u sve većem obimu".

Nastavak na Kurir...

Objavljen poslednji tekst Kašogija; "Čekali smo ga..."

Izvor: B92, 18.Okt.2018

Vašington -- "Vašington post" objavio poslednju kolumnu Džamala Kašogija, koji je nestao u saudijskom konzulatu u Istanbulu. "Čekali smo da dođe da je objavimo zajedno"...Urednik rubrike u kojoj su se objavljivale kolumne Kašogija u uvodniku je napisao da je tu, poslednju kolumnu koju je Kašogi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.