Posle krađe laptopa, Nasa kodira svoje kompjutere

Izvor: Politika, 26.Nov.2012, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle krađe laptopa, Nasa kodira svoje kompjutere

Američka svemirska agencija (Nasa) naredila je da svi podaci sa svih njenih laptopova budu kodirani, pošto je izgubljen jedan njen prenosivi kompjuter, javio je Bi-Bi-Si. Dok se proces kodiranja ne završi, osoblju je zabranjeno da odstranjuje poverljive informacije sa svojih kompjutera.

U proteklih nekoliko godina bilo je nekoliko sličnih incidenata vezanih za kompjutere Nase. Poslednji se dogodio 31. oktobra, kada su iz sedišta agencije u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Vašingtonu ukradeni laptop i dokumenta iz jednog zaključanog službenog vozila.

Pristup laptopu je bio zaštićen lozinkom, ali je agencija stavila na znanje da hakeri mogu da dođu do informacija iz njega s obzirom da nije bio kodiran.

Sa kodiranjem, podaci bi bili ispreturani i da bi se oni mogli ponovo čitati, morao bi da se unese komplikovan kod, preneo je britanski javni servis.

Nakon svega ovoga, Nasa je upozorila svoje službenike da budu oprezni zbog virusa kod potencijalno opasnih poruka.

„Svi zaposleni treba da obrate pažnju na sve telefonske pozive, imejl poruke i druge komunikacione poruke od osoba koje se predstavljaju da su iz Nase ili druge zvanične agencije, a zahtevaju ličnu informaciju ili verifikaciju”, saopštila je agencija.

Šef Nase za informacije Linda Kureton rekla je da do srede želi da maksimalan broj laptopova bude kodiran, a najduže kroz mesec dana i poslednji.

Službenicima je u međuvremenu zabranjeno da pohranjuju osetljive podatke u mobilne telefone, tablete i druga prenosiva sredstva.

Nasa je još 2009. godine bila upozorena da ne preduzima dovoljno mera na efikasnoj zaštiti dokumenata i prijavila je gubitak ili krađu 48 mobilnih kompjuterskih naprava između aprila 2009. i aprila 2011. godine.

R. S.

objavljeno: 27.11.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.