U SAD posle 400 godina amnestirano 12 osoba optuženih za veštičarenje

Izvor: Beta, 27.Maj.2023, 22:27

U SAD posle 400 godina amnestirano 12 osoba optuženih za veštičarenje

Savezna američka država Konektikat amnestirala je posle gotovo 400 godina 12 osoba osuđenih za veštičarenje tokom kolonijalne Amerike, saopšteno je danas u Vašingtonu.Ukupno 11 njih je obešeno posle suđenja za veštičarenje u Konektikatu sredinom 17. veka, a jedna je pošteđena smrtne kazne.Zvaničnici te američke države usvojili su rezoluciju u kojoj se žrtve proglašavaju da su nevine, i osuđuju izrečene kazne.Udruženje potomaka žrtava pozdravilo je tu odluku navodeći da su potomci vodili kampanju za posthumnu rehabilitaciju osuđenih predaka.Nekoliko stotina ljudi, uglavnom žena, optuženo je za veštičarenje u 17. veku. Poznata su suđenja u Salemu u Masačusetsu od 1692. do 1693. godine. U to vreme su vladali strah, paranoja i sujeverje.U prethodnim demonstracijama učetvovalo je dva do tri puta više ljudi.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U SAD posle 400 godina amnestirano 12 osoba optuženih za veštičarenje

Izvor: Danas, 27.Maj.2023

Savezna američka država Konektikat amnestirala je posle gotovo 400 godina 12 osoba osuđenih za veštičarenje tokom kolonijalne Amerike, saopšteno je danas u Vašingtonu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.