Poruka Vašingtonu: Ne plašimo se; Spremni smo; Ali, neko je pomenuo moćno rusko oružje

Izvor: B92, 09.Nov.2023, 15:58

Poruka Vašingtonu: Ne plašimo se; Spremni smo; Ali, neko je pomenuo moćno rusko oružje

Snažni ruski protivbrodski projektili koje je nabavio Hezbolah daju im mogućnost da ispune pretnju svog vođe upućenu američkoj mornarici.

Kako tvrde izvori upoznati sa arsenalom Hezbolaha, vođa te militantne grupe Sajed Hasan Nasralah je prošle sedmice upozorio Vašington da je njegova grupa sprema nešto za američke brodove raspoređene u regionu.

Dva izvora iz Libana upoznata s arsenalom oružja kojim raspolaže Hezbolah tvrde da je Nasralah mislio na Hezbolahove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << znatno poboljšane protivbrodske raketne sposobnosti, uključujući projektil “Jakhont” ruske proizvodnje s dometom od 300 kilometara, piše Rojters.

Izveštaji medija i analitičara godinama su ukazivali da je Hezbolah nabavio projektile “Jakhont” u Siriji nakon što su njegovi borci stigli tamo kako bi pomogli predsedniku Bašaru al-Asadu. Hezbolah nikada nije potvrdio posedovanje tog oružja.

Amerikanci kažu da njihove pomorske snage u Sredozemlju - koje se sastoje od dva nosača aviona i njihovih pratećih brodova - imaju za cilj da spreče širenje sukoba odvraćanjem Irana, koji podržava grupe poput Hamasa, Hezbolaha i Palestinskog islamskog džihada.

Hezbolah doživljava američke ratne brodove kao direktnu pretnju. Nasralah je u govoru u petak rekao da ih američki ratni brodovi u Sredozemnom moru "ne plaše".

"Pripremili smo se za flote kojima nam pretite", poručio je. Bela kuća je posle toga saopštila da Hezbolah ne sme da iskorišćava rat Hamasa i Izraela, te da SAD ne žele da se sukob proširi na Libanom.

Jedan od izvora naveo je da su se Hezbolahove protivbrodske sposobnosti enormno razvile od 2006., kada je ta militantna grupa prvi put pokazala da može napasti plovilo na moru tako što je pogodila izraelski ratni brod u Sredozemnom moru tokom rata s Izraelom.

"Tu je Jakhont, a naravno ima i drugih stvari osim njega", rekao je izvor, ne navodeći pojedinosti.

Dodao je da bi Hezbolahovo korišćenje ovog oružja protiv neprijateljskih ratnih brodova značilo da je sukob eskalirao u veliki regionalni rat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.