Portoriko želi da postane 51. država SAD: Vašingtonu to nije prioritet (FOTO) (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 12.Jun.2017, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portoriko želi da postane 51. država SAD: Vašingtonu to nije prioritet (FOTO) (VIDEO)

Građani Portorika velikom većinom podržali su na referendumu predlog za upućivanje molbe američkom Kongresu da to karipsko ostrvo postane 51 država SAD.

Ovu informaciju potvrdili su i zvaničnici portorikanske Izborne komisije, iako je na referendumu učestvovalo manje od četvrtine upisanih birača.

Foto: Tanjug/AP

Guverner Portorika Rikardo Roselo rekao je da su birači u toj ekonomski slaboj teritoriji SAD poslali snažnu poruku američkom Kongresu, iako >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << referendum nije obavezujući.

Foto: Tanjug/AP

Portoriko, međutim, nije na vrhu prioriteta Vašingtona, navodi Rojters.



Internet portal za neobavezujući referendum pokazuje da je na glasanju učestvovalo samo 23 odsto od 2,2 miliona birača s pravom glasa, a od njih je 97 odsto podržalo ideju o 51. američkoj državi.

Foto: Tanjug/AP

Pristalice te opcije nadaju se da bi eventualni novi status Portorika omogućio toj teritoriji ravnopravnost sa 50 američkih država, što znači i pristup saveznim fondovima i pravo glasa za predsednika SAD.

(Telegraf.rs/ Tanjug)


Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.