Poraženi su? Prepustite grad Rusima

Izvor: B92, 24.Apr.2023, 21:14

Poraženi su? "Prepustite grad Rusima"

Mesecima nakon upozorenja Vašingtona da Ukrajina neće moći da zadrži Bahmut od napada ruskih plaćenika, ukrajinske snage i dalje drže zapadni rub grada.

Procene SAD bile su mračne još u januaru, prema ranije neprijavljenim poverljivim američkim obaveštajnim dokumentima koje je navodno objavio Džek Tejšeira, pripadnik Nacionalne garde vazduhoplovstva Masačusetsa, a do kojih je došao "Vašington post".

Vašington je upozorio na potencijalno opkoljavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukrajinskih snaga u Bahmutu i sugerisao da Кijev treba da smanji gubitke i prepusti grad Rusima.

Procena sa oznakom "strogo poverljivo" upozorava da je stalno rusko napredovanje od novembra "ugrozilo sposobnost Ukrajine da zadrži grad" i da bi ukrajinske snage verovatno bile "u opasnosti od opkoljavanja, osim ako se ne povuku u narednih mesec dana".

Ukrajina nije prihvatila ta upozorenja. Кijev je držanje Bahmuta postavio kao imperativ koji je daleko prevazilazi stratešku vojnu vrednost grada, tvrdeći da je to potrebno da se održi nacionalni moral i uskrati Rusiji prilika da se pohvali novim teritorijama. Ukrajina je rekla da je duga borba u Bahmutu oslabila Rusiju ostavila je bez velikog broja vojnika, posebno iz grupe Vagnerovih plaćenika.

Ukrajinski komandant koji je nadgledao borbu za Bahmut, pukovnik Pavlo Palisa, rekao je da nikada nije zvanično obavešten o ovoj američkoj obaveštajnoj proceni ili o preporukama kako da iskoristi borbu u Bahmutu za dodatnu prednost.

"Nisam tako velika riba", rekao je, govoreći za "Vašington post" iz komandnog centra u podrumu.

Još jedan dokument u riznici, keš osetljivih materijala koji je procurio onlajn preko platforme za razmenu poruka Discord, detaljno opisuje načine na koje bi Ukrajina mogla da koristi naprednu municiju, informativne kampanje i tehnologiju protiv bespilotnih letelica kako bi "nametnula buduće troškove" ruskim snagama.

Palisa je svoju sposobnost da zadrži delove grada mesecima duže nego što je predviđeno pripisao kombinaciji klasičnog urbanog ratovanja i naprednog izviđanja dronovima.

Nakon što su ruske snage probile Bahmutov perimetar, Palisa je povukao svoje snage nazad u stambene blokove, koristeći krovove kao uzvišenje i pretvarajući kuće u protivtenkovske položaje. Dublje u gradu, obe strane su počele da se u velikoj meri oslanjaju na izviđačke bespilotne letelice za ciljanje i ometanje kako bi zbunile protivničke navigacione sisteme.

"Naš neprijatelj zaista uspešno koristi ometanje. Ako nemamo oči u vazduhu, ne možemo da gađamo neprijatelja artiljerijskom vatrom. To je važno zato što nemamo mnogo artiljerijskih metaka. Dakle, naša artiljerijska vatra mora biti precizna", rekao je on, misleći na mere koje blokiraju pristup GPS signalima.

Palisa je rekao da je Ukrajina takođe učila iz ruske taktike, koja je nedavno koristila opremu koja maskira "početnu tačku" drona ili koordinate koje bi otkrile lokaciju jedinice koja upravlja uređajem.

"Ako pronađu naše dronove, to će im dati informaciju da je matična tačka drona negde u Australiji", rekao je on.

Кada je Palisa stigao u Bahmut sredinom januara, ocene koje je čuo od oficira oko sebe odražavale su pesimizam Vašingtona.

" Ti momci su rekli: "Ne znam, možda dve ili tri nedelje". Ali mesecima kasnije, mi smo još uvek ovde, pokušavajući da damo sve od sebe da zadržimo grad", rekao je Palisa, izražavajući poverenje u misiju.

Dokument koji je procurio takođe sugeriše pogoršanje ruskog morala i podsticanje dezerterstva, naglašavajući "potrošnost" moskovskih trupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.