Popi*deo sam

Izvor: B92, 02.Jul.2023, 11:46

"Popi*deo sam"

U intervjuu za Vašington postu, glavnokomandujući ukrajinske vojske general Valerij Zalužni obrušio se na one koji se žale da se njegov napredak odvija presporo

U brutalno iskrenom intervjuu, najviši ukrajinski vojni komandant je prozvao kritičare kontraofanzive njegove zemlje zbog njihovog licemerja i ponovo pozvao na više oružja sa Zapada.

Žaleći se da saveznici Ukrajine nikada ne bi pokrenuli takav poduhvat bez nadmoći u vazduhu, Zalužni je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da "popi***" kada čuje da je kontraofanziva počela i da se kreće sporije nego što se očekivalo.

Ovo je, inače, mišljenje koje javno iznose mnogi zapadni zvaničnici i vojni analitičari, kao i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, iako Zalužni, kako je navedeno, nije mislio na Zelenskog, prenosi The Var Zone.

Zalužni je istakao da njegove snage svakim danom osvajaju neke zemlje - čak i ako je to samo 500 metara - rekao je.

"Ovo nije emisija", rekao je Zalužni za Vašington post u sredu u svojoj kancelariji u ukrajinskom Generalštabu. "To nije emisija koju ceo svet gleda i na koju se kladi ili tako nešto. Svaki dan se krvlju osvaja svaki metar".

"Bez potpunog snabdevanja, ovi planovi uopšte nisu izvodljivi“, dodao je on. "Ali oni se zabavljaju. Da, možda ne tako brzo koliko bi učesnici emisije, posmatrači, želeli, ali to je njihov problem".

Ukrajini je potrebno mnogo više artiljerijske municije i borbenih aviona četvrte generacije poput F-16, rekao je Zalužni. Takođe je priznao da je deo poklonjenog oklopa izgubljen.

"Nismo slali leoparde da učestvuju u paradama ili da se političari ili poznate ličnosti slikaju sa njima“, rekao je on. "Oni su ovde došli zbog rata. A leopard na bojnom polju nije leopard već meta".

Zalužni je zabrinutost zbog nestašice artiljerijskih granata podelio sa načelnikom Združenog generalštaba američke vojske, generalom Markom Milejem. Zalužni je rekao da je svoju zabrinutost preneo Miliju, kome se duboko divi i koju smatra prijateljem, u nekoliko razgovora nedeljno za koje je rekao da mogu trajati satima.

"On to apsolutno deli. I mislim da može da mi pomogne da se oslobodim tih briga", rekao je Zalužni i dodao da je u sredu rekao Mileiju koliko mu je artiljerijskih granata potrebno mesečno.

Kaže se da je ukrajinski glavnokomandujući bio iskren prema Milijeju o posledicama. "Imamo dogovor - u kontaktu smo 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji. Tako da ponekad mogu da pozovem i kažem: 'Ako ne dobijem 100.000 granata za nedelju dana, 1.000 ljudi će umreti. Stavite sebe u moje mesto", rekao je on.

Artiljerijske granate postaju sve manja roba i za Ukrajinu i za Rusiju. Kijevski saveznici u NATO-u značajno su smanjili svoje zalihe kako bi pomogli u isporuci miliona komada municije. U nekim slučajevima biće potrebne godine da se te zalihe popune i prošire, a napori da se to učini već su u toku.

Ukrajinski zvaničnici su više puta isticali da glavnina njihove kontraofanzive tek sledi. Trenutno, ukrajinske snage nastavljaju da ostvaruju male dobitke po veoma visokim cenama, ali Rusi takođe trpe značajne gubitke u ljudstvu i opremi.

Iako je počela pre skoro mesec dana, ukrajinska kontraofanziva je još uvek u ranoj fazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.