Poljska traži nuklearno oružje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2022, 16:16

Poljska traži nuklearno oružje

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je da Poljska razgovara sa SAD o tome je uključe u program "Nuclear Sharing" koji omogućuje da neke savezničke zemlje dobiju američko nuklearno oružje i da ga mogu upotrebiti ako im Vašington to dozvoli.

"Problem je pre svega to što nemamo nuklearno oružje. Ništa ne ukazuje na to da bi ga Poljska mogla imati u skorije vreme. Uvek postoji mogućnost učešća u programu 'Nuclear Sharing'. Razgovarali smo s američkim liderima o tome >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da li SAD razmatraju takvu mogućnost. Tema je otvorena", kazao je Duda u intervjuu za novi broj poljskog nedeljnika Gazeta polska.

Poljski predsednik je kazao da ruske pretnje upotrebom nuklearnog oružja ukazuju na razmišljanje da "ako Rusija ne bude velika, svet može prestati postojati".

"Ako bi Rusija započela nuklearni rat, odgovorni za to bi bili prokleti na celom svetu", kazao je Duda.

U program zajedničkog nuklearnog odgovora uključene su Belgija, Holandija, Nemačka, Italija i Turska i nuklearno oružje je u njihovim bazama, ali može se upotrebiti samo u okviru zajedničke odbrane NATO i uz dozvolu SAD.

Njemački list Frankfurter algemajne cajtung u maju je pisao o mogućnosti da se promeni strateška koncepcija NATO i u program uključe i neke od zemalja na njegovom istočnom krilu, podseća Radio Slobodna Evropa.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.